Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Kőszegi New5
ingyenes jazzkonert
2016-01-14


2016. január 14., csütörtök, 19 óra

A zenekar vezetője, legendás alakja Kőszegi Imre dobos, aki a fiatal generációt megszégyenítő energikussággal van jelen a hazai és külföldi jazzéletben. Tavaly Vasvári Pállal közösen alakított Kőszegi New5 zenekarral a 70. életévét köszöntötték, mely zenekar egy év alatt szinte minden jelentősebb fesztiválon, jazzklubban megfordult és aratott óriási sikereket, tette így még csillogóbbá a dobos legenda életművét, kerülvén újra a figyelem középpontjába, melyet egy tavaly készült dokumentumfilm is fémjelez.

A ritmusszekción túl érdekes hangzást nyújt a vibrafon, marimba, szájharmonika, vagy éppen a "Hacki-féle" fütty, mely a trombita hangzásával kiegészülve a minden koncerten meglepi a nézőket, óriási vastapssal honorálva e meglepetést. 2015-ben ez a formáció vadonatúj repertoárral áll a nagyérdemű elé, ugyanazzal az energiával, lendülettel, mely tavaly is lázba hozta a közönséget.

Kőszegi Imre, Liszt Ferenc-, Lyra-, eMeRTon-, Szabó Gábor-, Arany Dobverő-, ARTISJUS-, GRAMOFON-, Nívó-díjas, magyar dobos, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség volt elnöke 2002-2008-ig, a Liszt Ferenc Zeneakadémia vezető jazzdob tanáraként vonult nyugdíjba. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is megkapta 2003-ban. 2014 óta a szekszárdi Alisca Borrend tagja. Fiatal dobosként Pege Aladár nagybőgős-basszusgitáros együttesében játszott, a formáció a hatvanas években számos nemzetközi elismerésben részesült. 1975-ben indult el első saját együttesével, a Kőszegi Rhythm and Brass-szal. Ez a különleges felállás Kőszegi munkáját dicséri, hiszen az együttes két fafúvósból, egy dobosból és egy ütősből állt. 1980-ban megalapította nemzetközi együttesét Jack Gregg amerikai basszista, Zbigniew Namysłowski lengyel szaxofonos és Gárdonyi László, magyar zongorista társaságában, és nagy sikerrel turnéztak Európában. Saját zenekarai mellett együtt játszott még a „Super Trio” és a „The Creative Art Ensemble” formációkkal. Sodró ritmusaival, vérbő tempójával hozza lázba a közönséget. Saját együttesein kívül megszámlálhatatlan külföldi és magyar muzsikussal játszott és játszik együtt, muzsikált Szabados György free-jazz együttesétől a klasszikus szvinget játszó, Vukán György-Berkes Balázs-Kőszegi összeállítású Szuper Trión át a legendás Rákfogóig. Játszott Radics Bélával és Frank Zappával, a „Take Four”ban társa volt Tomsits Rudolf, Pege Aladár és Babos Gyula gitáros. Zenélt továbbá olyanokkal, mint Zoller Attila, Szabó Gábor, Harry Sokall, Fritz Power, Albert Mangelsdorf, Steve Grossman, Larry Coryell, Kenny Wheeler, Jimmy Wood, Frank Foster, Ted Curson, Christian Escoude, Charlie Mariano, Teddy Wilson, Trilok Gurtu, Joe Diorio, Bireli Lagrene. Több, mint 150 lemezen működött közre.
 
A gitáros, Horányi Sándor 1982 óta van jelen a zenei életben, ekkor került a Berki Tamás zenekarába (Berki Team), ezt követően 1994-től 14 éven át Pege Aladár együttesének gitáros szólistája volt. Ezzel a formációval számtalan rádió és tévéfelvételt, LP-t, MC-t és CD-t készített. Bejárta Európa híres jazzklubjait és hangversenytermeit, neves fesztiválokon játszott, Rosenheim, Nürnberg, Ankara, Wien, Budapest, Debrecen. Az elmúlt években önálló  kvartettet alapított „Fortunes” néven. Ezzel a formációval három CD-t készített (2007, Két bárány, Fortunes live!), ahol saját kompozícióit is játsszák. Emellett 2012 óta Urbán Orsolya szextettjével is dolgozik, akivel „mindig játék” címmel CD-t jelentett meg. Jelenleg Kőszegi Imre „New 5” zenekarában is szerepet kapva járja az ország jazzklubjait és fesztiváljait.

A vibrafonos, marimbás, (szájharmonika, fütty) Szaniszló Richárd, 2000 óta van jelen a hazai jazz életben,amikor befejezte a zeneakadémiát, ugyenebben az évben vibrafonos szólista különdíjat kapott az I. Nemzetközi Jazz Fesztiválon.A kezdetektől saját szerzeményeivel és formációval játszott. Két fő áramvonala a zongora vibrafon duett hangzás és a jazz fúziós hangzás a New Vibes Project zenekarral. 2002 óta rendszeres fellépője a Magyar Rádió jazz műsorainak, a győri Nemzetközi Ütősfesztiválnak, szinte valamennyi hazai neves jazzfesztiválon játszott már, klubok, rádiós élő közvetítések. Résztvevője volt az I. Vibrafonos Jazz Fesztiválnak , Bukarestben. 2008-ban leszerződött a SORON Records-hoz Los Angeles-be. Majd itthon is megjelent első lemeze a Grammy Records gondozásában Hands of Passion címmel Cseke Gáborral és Pusztai Csabával. Több lemezen is közreműködött, mint session zenész. Tagja volt a Deseő Csaba Sextett-nek, továbbá jelenleg saját formációi mellett tagja a Kőszegi New5 zenekarnak és a Vasvári Pál In Line zenekarnak. Szinte mindenkivel játszott már, aki számít a hazai jazzéletben, egy olyan világsztárral is, mint David Friedman, vibrafonos.

A trombitás, Pecze Balázs, friss diplomás, eredetileg klasszikus zenei trombitás, aki Szaniszlóhoz hasonlóan a klasszikus zene mellett műveli a jazz műfajt. Kiváló motivikus, beszédszerű dallamvilága, nyelvezete korát meghazudtolva a nagyok közé emeli. Keresett, sokat foglalkoztatott zenész. 2007-ben a magyarországi Országos Trombitaversenyen I. helyezést ért el. 2008-ban a Brno-i nemzetközi trombitaversenye 3. helyezettje lett. Ugyanebben az évben a Magyar Rádió jazz trombitaversenyén II. helyezést ért el. A Pátkai Rozina Quintet tagja, de pl. a Budapest Jazz Orchestra-val Bécsben is fellépett már.2014-ig trombitaverseny II., III. helyezések szegélyezik pályafutását.

A basszusgitáros, Vasvári Pál szintén legenda a hazai jazzvilagban, amelyben szinte  kezdetektől jelen van,aktív, nemzetközileg is ismert alakja a műfajnak.
 1981-ben végzett a Bartók Konzervatóriumban, de már 1979 óta játszik különböző formációkban, amelyekben a zenésztársai többek között Szakcsi Lakatos Béla - zongora,Gárdonyi László - zongora, Tony Lakatos - szaxofon, Csepregi Gyula - szaxofon, Frankie Látó - hegedű, Babos Gyula - gitár, Birta Miklós - gitár, Tóth Gyula - gitár, Kőszegi Imre - dob és a szintén dobos Jávori Vilmos voltak
Az általa alakított In Line Group -al számos lemezt készített, és olyan világsztárokkal is zenélt,mint Mike Stern, Dennis Chambers,  Dean Brown, többek között. Főbb zenekarok: Bacillus, Új Rákfogó, Vasvári Group, Hungarian World Music Orchestra, In Line, Kőszegi Quartet, Tony Lakatos Group.

 

A Képes magyar jazztörténet című időszaki kiállítás kísérő rendezvénye. A kiállítás a koncert előtt, 18 óráig múzeumi belépő váltásával látogatható.

A belépés díjtalan. 

Támogató:


Kezdés: 19 óra
Belépo: 0 Ft
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: