Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Csík Gusztáv együttese
ingyenes jazzkoncert
2016-04-24


2016. április 24., vasárnap, 19 óra

2016. március 15-én Csík Gusztávot Liszt-díjjal tüntették ki, elismerve ezzel a modern magyar jazz kezdetéig visszanyúló, sokoldalú és sikeres pályáját.

Gyerekkorától kezdve csak a zongora érdekelte, annak ellenére, hogy egy ismerőshöz kellett átjárjon a szomszédba gyakorolni. 10 évesen már az iskolai zenekarral játszott a Park Hotelben, Egerben, 16 évesen ugyanitt már pénzt keresett egy egész nyárra szerződtetett zenekarral. Kertész Kornél, a hatvanas évek eleji jazzélet kulcsfigurája figyelt fel rá először, így 1963-ban már felléphetett az újonnan nyílt klubban, a Dáliában. A Koncertirodán keresztül külföldi szerződéseket is kapott, Csehszlovákiában, később Jugoszláviában játszott. Külföldi szereplései azután szaporodtak meg, hogy Pege Aladár hívta meg együttesébe, többek között Kőszegi és a híres szaxofonos, Lakatos Ablakos Dezső társaságában. 1973-tól hosszú évekig az Országos Szórakoztatózenei Központ tanára volt, közben Fogarasi Jánossal és Jávory Vilmossal alakított triót, 1977-től kezdve pedig sokat szerepelt együtt Tony Scottal. A legendás amerikaiak egész sorával alakított ki bensőséges zenészbarátságot, pl.: Jimmy Woode, Dizzy Gillespie, Kenny Clarke, Art Taylor, Sam Woodyard, Ed Thigpen, Eddie Lockjaw Davis, Niels-Henning Ørsted Pedersen és Alvin Queen. A nyolcvanas évek óta szinte folyamatosan svájci és más nyugat-európai szállodák előkelő bárjaiban, lokáljaiban zenélt. Hosszabb ideje zenei vezetője a 3 Ladies of Blues című turnézó produkciónak, amelynek fő sztárja Joan Faulkner énekes. Őt szinte mindenki ismeri, aki már a nyolcvanas években is hallgatott zenét, mert ő volt a Boney M legdögösebb hangja. Ezúttal is Faulkner lesz a Csík-együttes énekes szólistája.

Közreműködnek:

Csík Gusztáv – zongora
Joan Faulkner – ének
Kőszegi Imre – dob
Horváth „Plutó” József – nagybőgő

 

A Képes magyar jazztörténet című időszaki kiállítás kísérő rendezvénye. A kiállítás a koncert előtt, 18 óráig múzeumi belépő váltásával látogatható.

A belépés díjtalan.


Támogató:


Kezdés: 19 óra
Belépo: 0 Ft
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: