Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Kortárs cukrászok sorozat
terefere kóstolóval
2017-02-22


2017. február 22., szerda, 18 óra

Folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei: Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

A februári vendégeink Észak-Magyarországról érkeznek, és munkásságukat megismerve talán kicsit más szemlélettel fordulunk majd hazánk eme szeglete felé. Vendégek: Görömbei Sándorné (Görömbei Cukrászda – Nyíregyháza) és Szabó Sándor (Grillázs Cukrászda – Mátészalka)

A Görömbei Cukrászda Nyíregyházán 1994-ben nyitotta meg kapuit.  Alapítója Görömbei Sándor cukrászmester. Felesége, Görömbei Sándorné - nekünk szakmán belülieknek csak Irénke - ötven éve, hogy elkezdett szakmájában dolgozni. 1972-ben nyílt meg Nyíregyháza legújabb, legmodernebb szállodája, a Hotel Szabolcs. Felkérést kapott a szálloda cukrásztevékenységének beindítására, így nagyon fiatalon a szálloda cukrászatának vezető cukrásza lett. Munkja során több szakmai (helyi, területi, országos) versenyen vett részt, több kupát is nyert. Közben férjhez ment, két gyermeket szült, így a versenyzési sorozat megszakadt. Férje cukrászmester volt, aki abban az időben három műszakban dolgozott. A szülési szabadság lejárta után kapta a felkérést a nyíregyházi Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola cukrász szakoktatói állásának betöltésére. Elvégezte a Vendéglátóipari Főiskola szakoktatói szakát. 19 évig oktatta a jövő cukrász nemzedékét a megyében. Azt mondja, a megyében szinte nincs egyetlen olyan cukrászüzem sem, ahol ne lenne olyan dolgozó, akinek nem ő tanította meg az alapokat. A sors úgy alakította életét, hogy otthagyva hivatását, az oktatást, az termelésbe kapcsolódott be férje oldalán. Tette mindezt azért, mert a megnövekedett forgalom ezt igényelte. 2004-ben az M.N.G.SZ, 35 éves szakmai tevékenységét Venesz József díjjal jutalmazta. 2005-től a IPOSZ „Aranykoszorús mester” cím birtokosa. 2007-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete „Aranyhabverő díj”-jal ismerte el a szakmai és közösségi munkáját, ahol egyébként elnökségi tag. 2008-tól üzletük a M.N.G.SZ. által adományozott „Védnöki Táblás Ház” cím birtokosa. A kézműves cukrászat újraélesztéséért végzett példaértékű tevékenységét az Országos elnökség javaslatára 2011-ben az IPOSZ a Magyar Kézművességért Díj arany fokozatával jutalmazta.

 

Szabó Sándor cukrászmester 1996-ban alapította meg a Grillázs Kft-t, amely anyavállalata a mai Grillázs Cukrászdának. Tipikus családi vállalkozás, hiszen a cég alkalmazottja felesége, Andi, ami a közgazdasági végzettsége mellé megtanulta a cukrászatot, illetve testvére, aki szintén cukrász. Szabó  Sándort aktív tagjai közt tudhatja a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség – MNMGSZ –, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – MCIOI –, az Észak-kelet magyarországi Cukrász Ipartestület – ÉKMCI –, amelynek alapító és vezetőségi tagja is egyben. A Kereskedelmi és Iparkamara is számíthat rá. Ez utóbbi megbízásából számos alkalommal vett részt cukrász tanulók záróvizsgáin. Tagja volt a megyében elsőként megalakított mestervizsga bizottságnak. Hitvallásának megfelelően folyamatosan tanul, képezi magát: 2007-től kezdődően, a Leonardo program keretében, több szakmai úton vett részt, ahol betekintést nyert Olaszország gasztronómia íz világába, a Nápoly környéki sütemények készítésének technológiájába, a Toscanai csokoládémesterek csokoládé-, fagylalt- és bonbonkészítésének ismert és még ismeretlen változataiba. Megcsodálhatta Dél-Franciaország méltán híres desszertjeinek készítését, és azok ízkombinációit. Megismerkedett a francia mestervizsga szigorú követelményeivel. Több mint 25 külföldi szakmai tanulmányút, nemzetközi szakmai kiállítás, verseny és vásár áll mögötte. Az MCIOI az „Arany Habverő” díjat 2007-ben adományozta számára. A Grillázs Cukrászda 2008 óta jogosult a „VÉDNÖKI TÁBLÁS HÁZ” kitüntető cím használatára, az MNGSZ Védnöki Tábla bizottságának döntése alapján. A mestercukrász szakmai.
Szabó Sándor szakmai sikereiről csak jelzésértékűen:
- 2006-ban, az Országos Fagylaltversenyen, az almás-fagylaltjukat az MCIOI ezüstéremmel, az MNGSZ különdíjjal jutalmazta.
- 2007 „Szomszéd városok mesterszakácsainak versenyen” ezüstérmet kapott.
- 2008  „Magyar Gasztronómiáért Érdemérem” kitüntetést.
- 2011 különböző tartalmú és célú, öt tekintélyes színvonalú versenyről három arany- és két bronzéremmel, illetve bronz fokozatú elismeréssel értékelték munkáját.
- 2013  „A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend” a soraiba választotta.
- 2014  BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztronómiai szakkiállítás keretében megrendezett cukrászverseny D2 kategóriájában aranyérem lett a jutalma.
- 2016  Kulináris Olimpia Erfurt aranyérem

 „Mi a titkuk?”  - firtatta egy újságíró nemrégiben.  „Nincs titok, csak szorgalom van. Egy cukrász élete a folyamatos, mindennapi tanulás. A cukrászat csak az elhivatottságot érzőknek ajánlott.”

 

 

Belépő: 1.000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött! A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők! 

Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon. Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük. 


Kezdés: 18 óra
Belépo: 1000 Ft
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: