Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Kortárs cukrászok sorozat
terefere kóstolóval
2017-03-22


2017. március 22., szerda, 18 óra

Folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei: Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

Márciusi vendégeink az Ipartestület régi tagjai, akiknek jelentős szerepük van abban, hogy a Magyar  Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete társadalmi, szakmai elismertsége kiemelkedik az Ipartestületek sorából – már amelyek megmaradtak. Az IPOSZ elnöke, Németh László megnyilatkozásaiban kiemelkedő példaként említi szervezetünket. Most két olyan vendégünk lesz, akik igazi szakmai közösséget építettek megyei, illetve országos szinten.

Petre Cukrászda és kávéház – Petrezselyem Antalné

Vannak biztos pontok a cukrászszakmánk életében. Ilyen biztos pont a Farsang kupa, amelyet a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Regionális Szervezete,  ezen belül a tatai Petrezselyem család szervez -  immár tizenötödik éve. A kezdeti szűk körű versenyzői kör mára átlépte határainkat is, hiszen már több  szlovák versenyző is felsorakozott a megmérettetéshez.

Gyöngyit a szakmánkban sokan ezzel a rendezvénnyel kapcsolják össze. Kevesen tudják, hogy egy többgenerációs vendéglátós család képviselője és sorozat folytatódik… Lánya, Petrezselyem Adrienn a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ügyvezetője.

A Tatára bevezető út mellett régi, barokk házak sorakoznak. Az egyik felújított házban található a Petre Cukrászda, amelyet több mint 25 éve igazgat családjával együtt Petrezselyem Antalné, Venesz díjas aranykoszorús, kamarai aranydiplomás mestercukrász. A házban azonban már majd 50 évvel ezelőtt is cukrászda volt, unokatestvére üzemeltette.

„Már kislánykoromban hol itt, hol a szomszéd faluban – ahol cukrászdájuk volt a rokonoknak – a műhelyben voltam. Szinte belenőttem a vendéglátós szakmába, hiszen édesapám, annak testvére is hentes volt, majd később vendéglőt is működtettek. Gyerekként már ott sürögtem-forogtam, néztem a sülő tésztákat, kíváncsian nyalogattam a krémes edények oldalát, érdeklődve lestem a bátyám keze alatt formálódó tésztát és megérlelődött bennem a gondolat. Én is cukrász leszek!”

Hogyan telt el az elmúlt, több mint 50 év? A szalon házigazdái erről faggatják majd első vendégüket, aki természetesen családja kíséretében mesél majd a vendégeknek.

 

Szépréti Cukrászda - Szépréti László

Rákoscsaba elkerülhetetlen édességpontja, mondhatni „Mekkája” a Szépréti Cukrászda, amely ebben az évben ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Alapítója Szépréti László aranykoszorús cukrászmester. A cukrászda üzemeltetésében szinte minden családtag közreműködik, így mára az üzlet igazi családi vállalkozássá vált. A hagyományokat megőrizve, de mindig megújulva, folyamatosan bővülő termékkínálattal várják a vendégeiket. Hogy mivel?

Franciakrémes, albán krémes, gesztenyés krémes, gyümölcsös krémes,nagyi krémese, salzburgi krémes,képviselőfánk, Dobostorta, Eszterházy-torta, oroszkrémtorta, puncstorta, Feketeerdő-torta, túrókrém torta, trüffel torta, fehér trüffel torta, raffaello torta, tejszínes-joghurtos torta, szatmári szilvatorta, Sacher torta, sült túrótorta, bogdányi málnatorta, bonbon meggy torta, gesztenye mousse torta, velencei narancsos csokitorta, mákosguba torta, pándi meggytorta, sült túró torta, mandulás csokitorta, kardinális, málnatorta, kongó karamell torta, Őrség zöld aranya, Rigó Jancsi, Rákóczi túrós, tiramisu, mignon, gyümölcskosár, gesztenyés szív, Ischler, gesztenyepüré, somlói galuska, piskótarolád, marcipános burgonya, macaron, profiterol, túrógombóc kocka, madártej, macaron, mandulás golyó, narancskenyér, diós-mákos batyu, szilvalekváros párna, baracklekváros papucs, moszkauer, zserbó, és még folytathatnánk...

Reméljük, Szépréti úr helyszínen kóstolt művei valóban egy zarándokútra inspirálják Önöket!

 

Belépő: 1.000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött! A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők! 

Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon. Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük.

 

 Kezdés: 18 óra
Belépo: 1000 Ft
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: