Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Kortárs cukrászok sorozat
terefere kóstolóval
2017-05-31


2017. május 31., szerda, 18 óra

A tavaszi idényünk záróakkordjaként egy óriásit fagylaltozunk, majd sütizünk, miközben megismerkedünk vendégeinkkel. Az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Ne feledjék, ezen az estén kerül kisorsolásra a még nem ismert 2017 év MAGYARORSZÁG TORTÁJA!

Az ínycsiklandó kérdések felelősei: Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

A boldog nyertes 2017.augusztus 20-án veheti át nyereményét.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, édességrajongót, törzsvendéget, barátot, hogy újabb ismerősökkel gazdagodva vágjanak neki a nyári fagylaltszezonba.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei: Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője.

Damniczki Balázs cukrászmester - Damniczki Cukrászda (Székesfehérvár, Budapest)

Damniczki Balázs és cukrászdájának története igen érdekesen indult. Egy fiatalember épphogy levizsgázik, és a szülők bedobják a mélyvízbe… itt egy cukrászda, üzemeltesd! Igen szép egy ilyen ballagási ajándék, de óriási felelősség!  A sietősen megnyitott vállalkozás több hiánnyal is küszködött, nem volt például kész a termelő sem. Az első időben arra kényszerült, hogy készen vett süteményeket árusítson. Azonban úgy tűnik, a szülők bizalma jogos volt. Balázs nemhogy beindította a cukrászdát, mellette folyamatosan képezte magát. 1999-ben mestervizsgázott, 2006-ban a  Corvinus Egyetem élelmiszeripari mérnök karán végzett. Mint majd hallhatjuk, az egyetemi tananyagot folyamatosan építette be a mindennapok munkájába. Különösen hasznosnak találta a laborgyakorlatokat, mikrobiológiát, a technológiai folyamatok kémiai megismerését. Ha találkozik egy új termékkel a piacon, tudja, hogy az összetevők alapján milyen kémiai mechanizmusok működnek, hogyan alakítják az élelmiszer karakterét. Tehát a használata mennyire teszi művivé az adott készítményt... Habár jelentős sikert ért el a hazai legnagyobb cukrász megmérettetésen (2014 – Magyarország tortáját ő készíti el - Somlói revolúció), figyelme egy lágyabb világ felé fordul. Nevezetesen a különleges fagylaltok világa az, ami felkelti érdeklődését. A Damniczki Budapest cukrász manufaktúra hamar az ínyencek zarándokhelyévé vált. Fagylaltjai extravagáns ízvilágúak - és ez a legkevesebb, amit mondani lehet. A minőségről és szakmai tudásáról annyit, hogy ő képviseli Magyarországot a Bolognában megrendezésre kerülő Gelato World Tour versenyen.

 

Balogh István cukrászmester - Mignon Cukrászda (Debrecen)

Egy aprócska, barna bőrű kislány lépett az üzletbe. Csillogó, fekete szemei ismerősként tekintettek körbe. Tekintete megvillant, ahogy felfedezte, amiért jött. Határozott léptekkel a süteményespulthoz ment. Koszos kis markában pénzérméket szorongatott. Lábujjhegyre állt és csengő hangon megszólalt: „Egy csokis caraque-t kérek!" Mindez történt 2011-ben, Debrecenben, a Mignon Cukrászdában. Akinek ez természetes, az ugorja át a következő pár mondatot. Nekem olyan élmény volt, hogy azóta is mesélem úton-útfélen.  Egy olyan süteményt kért, amely a francia topcukrászok választékában található és mesterkurzusokon lehet elsajátítani a készítését. Még külhonban is a különleges kínálatban szerepel. Nyugodt, csendes környezetben, Debrecen kertvárosi részén található Balogh István cukrász mester cukrászdája és termelőüzeme, amelyet 1993-ban önálló vállalkozóként megnyitott. Kezdetben egy kis üzlet elegendő volt a felmerülő kereslet és az akkori igények kielégítésére. Az évek során termékei egyre szélesebb körben  lettek népszerűek szépen, lassan, de fokozatosan növekedett a vendégkör. Így bővítetni tudta üzletét és a választékát egyaránt. A legutolsó átépítést a francia cukrászat beemelése jelentette 2010-ben. Még egy nagy lépés volt, egy új üzletet nyitottak Debrecen belvárosában. Vajon mit kínálnak a betérő vendégeiknek? A beszélgetésünkben egy szakmájára és a vendégeire nagy figyelmet fordító, gondolkodó cukrászt ismerhetünk meg. A története majd így fog kezdődni:

„Gyerekkoromban, minden évben Százhalombattán nyaraltam nagynénémnél. Sokszor átjártunk Érdre, egy kicsi kis cukrászdába (Pataki Cukrászda – a szerk.), ahol nemcsak hogy ízlett a fagyi, hanem tetszett minden, amit ott láttam. Tízéves lehettem, amikor elhatároztam, hogy én is ezt szeretném csinálni…”

Belépő: 1.000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött! A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők! 

Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon. Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük.


Kezdés: 18 óra
Belépo: 1.000 Ft
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: