Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Egy pesti iparos-kereskedő cég fénykora
1845-1913
1997-01-01 - 2003-12-31


Az előtérben elegáns pesti üzletportál, nagyítás egy 1900 körüli fényképről. A cégtábla felirata: DREHER IGNÁCZ és FIA. A boltajtóban ifjabb Dreher Ignácz áll. Mintha invitálna a kiállítás megtekintésére, melyet annak az orvosi műszereket, mezőgazdasági és kertészeti eszközöket gyártó és árusító cégnek a hagyatékából rendeztünk, melyet még apja alapított 1845-ben.

A tárlat a Dreher céget virágzásában mutatja be, mely a magyar iparfejlődés jeles korszakával esik egybe. Az alapító széles látókörű üzletember volt. Részt vett kora szinte valamennyi hazai és külföldi bemutatóján, s kapott oklevelet, érmet. Számos tárgy és dokumentum igazolja, hogy a kis létszámú cég virágzott a századforduló idején is.

A kiállításon enteriőrök hozzák közel e 19. századot, újrateremtik a hajdani műhelyek, boltok légkörét, és megismertetnek egy sokoldalú, művészi hajlamú, játékos szellemiségű polgárcsaláddal. Bepillanthatunk Dreher Ignáczék szalonjába is. A szülők, nagyszülők iránti tiszteletből megőrzött tárgyak a "játéksarokban" szimbolikus jelentést kapnak. A karácsonyfa tüneményes díszei a csodával határos módon maradtak épségben az 1944-ben bombatalálatot ért Dreher lakásban.

A kiállítás anyagát a cégalapító dédunokája, Szabóné Regőczi Erzsébet színész, bábszínész bocsátotta a múzeum rendelkezésére.

E gazdag hagyaték közreadásánál célunk nem csupán nosztalgiakeltés, hanem üzenetközvetítés is: ez az emlékanyag ugyanis annak példája, hogy a hagyományőrzés, a hagyományfolytatás első láncszeme elődeink munkájának megbecsülése!
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: