Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


"A süvegcukorhoz" boltmúzeum
Id?szaki kiállítás, Gyula
1984-05-10 - 2002-12-20


A bolt szép, középkori eredetű szavunk. Azt a kort idézi, amikor az árusítás a kőházak boltívei alatt, az ablakon át történt. Az elsők "mindent árusító" vegyeskereskedések voltak. Az árucsoportok szerinti szakosodás a 18. század végén indult meg.

A kiskereskedőket szigorúan megszabott szakmákba /fűszer, vas, posztó, rőfös/ sorolták. Legnépesebb a fűszer-és vegyeskereskedők tábora volt. Számuk a 19. század végére országosan meghaladta az ötvenezret. Boltjaik berendezését a célszerűség alakította ki, egységesen: fiókos-polcos állványok, pultok.
Kiállításunkat a Békés megyei Élelmiszerkiskereskedelmi Vállalat hozta létre 1984-ben dolgozói, a múlt hagyományai megőrzésében a jelent segítő "tegnapi" szakemberek és utódaik összefogásával megyeszerte végzett áldozatos gyűjtő és leletmentő munka eredményeként. 1991-től a Pro Mercatores a Kereskedőkért Alapítvány üzemelteti, s talált méltó helyet a gyűjtemény számára.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kezdettől fogva örömmel csatlakozott a munkához. Talán legszebb,19. század végén készült boltberendezése ad történelmi hitelű keretet a 20. század első feléből átmentett bolti munkaeszközöknek, reklámtárgyaknak, a hajdani árucikkek sokaságának. Csak képzelhetjük a boltban zajló életet! A vegyeskereskedés a környék társadalmi életének is központja volt csakúgy, mint a kocsma. Itt asszonyok hozták-vitték a híreket...


Pro Merkátores Alapítvány és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közös kiállítása
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: