Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea














Utazó kiállításaink
időszaki kiállítások
2013-06-22 - 2013-12-31


Országszerte több utazó kiállításunkkal találkozhatnak kora nyártól az év végéig.

„Hideg nyalat és spanyol tekercs” A fagylalt, parfé és jégkrém története

Móra Ferenc Múzeum, Szeged

2013. június 22. – október 6.

A kiállítás ötezer éves időutazásra invitálja látogatóit. Megismerkedhetünk a fagylalt ősével, első fogyasztóival. Utunk az ókori Kínából indul. A hideg édesség a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. A görögök Hippokratész tanácsára orvosságként fogyasztották. Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt kínálta tisztjeinek csaták előtt, és kedvelt csemegéje volt a római császárok pazar lakomáinak. A középkorban pedig a fejedelmi udvarok különlegessége volt.

Végigkísérhetjük a fagylalt újkori diadalútját is, bepillanthatunk készítési módjának fejlődésébe. A magyar fagylaltozás hőskora a reformkorra tehető.

Megtudhatjuk, hogyan vált tömegcikké és mindennapi életünk részévé, megérkezve napjainkba. Ízelítőt kapunk a fagylalt közeli rokonai: a parfé és jégkrém történetéből is. Láthatunk 19. sz. végi cukrászműhelyt. A bemutató interaktív részeként berendezünk egy 1960-as évekbeli fagylaltozót is.

Móra Ferenc Múzeum
6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.
Telefon: +36-62/549-040
E-mail: info@mfm.u-szeged.hu
Web: http://www.mfm.u-szeged.hu/

Nyitva:
Hétfőtől szerdáig: 10:00-18:00
Csütörtök: 10:00-20:00
Péntektől vasárnapig: 10:00-18:00

 

A fekete leves A kávéfőzés története

Déri Múzeum – Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum, Debrecen

2013. augusztus 17. – december 31.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Fazakas & Kimmel gyűjtemény közös utazó kiállítása.

Megfőzzük, megisszuk. Ennyi? De hogyan jut el a kávécserje bogyója a főzőedényig? És az miféle? Miben készül a török és miben a német „feketeleves”, és mit köszönhet a kávékedvelő Európa egy nyolcvanesztendős párizsi érseknek? Milyen lokomotívokkal kísérleteztek az olasz konstruktőrök? Mi történik pontosan a kotyogó vagy a karos presszógép belsejében?

Ki volt az a székelyudvarhelyi születésű ezermester, akit az 1940-es, 50-es években Budapest egyik leghíresebb kávégépkészítőjeként tiszteltek? Ha mindezekre – és még sok más érdekességre – kíváncsi, több száz kisebb-nagyobb kávéfőzővel várjuk a kávé, a technika és a történelem szerelmeseit.

Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum
4026 Debrecen, Péterfia u. 28.
Telefon: +36-52/413-572
E-mail: deri@derimuz.hu
Web: http://www.derimuz.hu/

Nyitva:
Keddtől vasárnapig: 10.00-16.00 

 

SZOC DECO  / Kerámika Kádárika – Válogatás Kiss Imre gyűjteményéből

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr

2013. augusztus 23 – október 27. 


Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója saját gyűjteményét mutatja be a Rómer-teremben megrendezett kiállításon.

2008-ban a gyűjtő célja a SZOC DECO elnevezéssel az volt, hogy új fogalmat vezessen be a magyar és a nemzetközi művészettörténész nyelvbe az art deco mintájára.

Ezúttal a kádári korszak kerámiakincse került a középpontba, bemutatandó annak gazdag forma- és színvilágát, technikai és funkcióbeli bravúrjait.

A kiállításon vörös és barna mázas vázákat, hamutartókat, lámpákat, gyertyatartókat, a múltbeli háztartások ismert kellékeit tekinthetik meg a látogatók.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Rómer-terem
9000 Győr, Teleki L. u. 21.
Telefon: +36-96/310-588
Email: xantus@gymsmuzeum.hu
Web: http://www.romer.hu/

Nyitva:
Keddtől vasárnapig: 10.00-16.00 


A szódavíz egy magyar kultuszital

Hansági Múzeum, Mosonmagyaróvár

2013. szeptember 5. – október 27.

Mindig foglalkoztatta az emberiséget a különböző halmazállapotú anyagok keveredése, így a gázoké és a folyadékoké, melynek a természetben legkönnyebben megfigyelhető formája a szénsavas ásványvíz. Az érdeklődés középpontjában álltak ezek a vizek azért is, mert fogyasztásuk és a fürdővízként való alkalmazásuk jótékony hatásait hamar felismerték és hasznosították.

A mi tudós papunk, Jedlik Ányos 1826-ban ért el újszerű eredményeket, amikor a távolról szállított balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel - a szódavízzel - helyettesíteni. Ezzel alapozta meg a magyar szikvízipar történetét. Noha maga is belekezdett a gyártásba 1841-ben, de ezt hamarosan átadta unokaöccsének. Ő nem gazdagodott meg találmányából, de az elmúlt 175 évben nemzedékek sokasága és családok százezrei éltek meg e tisztes iparból.

Tovább vegyítettük borral és szörpökkel, hittünk és hiszünk gyógyító erejében, használjuk főzéshez és tisztításhoz. Megihlette a legnagyobb művészeinket is, irodalmi és képzőművészeti alkotások témája lett. Szerteágazó jelenlétével kivívta életünkben azt a kultikus szerepet magának, amit éppen egyszerűségének szépségével, hasznosságának erejével és kirobbanó jelenlétével ért el.

Hansági Múzeum, Mosonmagyaróvár
9200 Mosonmagyaróvár, Fő u. 19.
Telefon: +36-96/212-094
E-mail: hansagi@gymsmuzeum.hu
Web: http://hansagi.gymsmuzeum.hu

Nyitva:
február 12. – április 30.: keddtől vasárnapig: 11.00-17.00
május 1. – szeptember 30.: keddtől vasárnapig: 10.00-18.00
október 1. – november 30.: 11-17 óráig
december 1. – február 14.: zárva




Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)




Fenntartó intézmény: