Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Café?!
Változatok és változások
2007-02-15 - 2007-05-25


A kiállítás a budapesti kávéházak, kávézók, cafék közelmúltját és jelenét mutatja be Frankl Aliona és Nagy Géza fényképein keresztül. A látogató vethet egy pillantást a fénykorra, a „dicső múltra”, de a szocializmus korának presszóira is, hogy annál nagyobb öröm legyen rácsodálkozni a túlélőkre és a feltámadókra, az új „régi” helyekre, a párizsi levegőt árasztó „trendi” cafékra, a kuckókra, a kertekre, a színházakkal, mozikkal, könyvkereskedésekkel karöltve működő „vegyesboltokra”, sőt az internet-cafékra, pláza"kávézókra és a papírpoharas amerikai kávés-láncokra is.

A kávéház a városi polgár „napközi otthona” volt, s ma ismét azzá kezd válni. Keresi helyét az új világban, s mi is keressük a helyünket benne. Akinek már sikerült megtalálni, az tudja, mekkora öröm népszerű vendéglátónak vagy törzsvendégnek lenni. Egyelőre még kusza a kép, túl sok a fény, mély az árnyék, s persze túl közelről is nézünk – de már legalább van mit!
A múltidéző tárgyak és a jelen pillanatait felvillantó képek mellett egy ideiglenes „internet-café” terminálja hívogat, ahol a látogatók kávéházi témájú DVD-ket is láthatnak. Aki pedig nem szívesen szakad el a nyomtatott betűtől, nádkereteken lapozhatja a közelmúltban megjelent, kávés helyekről, kávéházi kultúráról szóló újság és folyóiratcikkeket.
A megnyitót követő két napon a múzeumban minden a kávé körül forog. Pénteken szakmai napot tartunk gyakorló kávésok számára, barista-bemutatóval, konferenciával, szombaton pedig nyílt napra várjuk a látogatókat, akik belekóstolhatnak az „igazi” kávékba és cappuccinókba, és kipróbálhatják dédszüleink kedves kávéházi játékait is.


Támogatók:


  
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: