Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Konyhaművészet 1990-2006
utazó kiállítás Szekszárdon
2016-03-01 - 2016-04-24


2016. március 1. – április 24.

A gasztronómiai folyóirat 25 esztendejét bemutató fotókiállításunk Szekszárdra utazik.

Maroknyi csapat fogott bele 25 évvel ezelőtt a Konyhaművészet című gasztronómiai folyóirat megteremtésébe, elindításába. Magyarországon éppen végbe ment a rendszerváltozás, mindenki teli volt tettvággyal. Valójában egy újságíró-fotós házaspár – Virág F. Éva és Komáromi Zoltán – álma kezdett testet ölteni, s talált első, nélkülözhetetlen támogatóra Árvai Jolán, partnerekre Bende Mónika és Korpádi Péter személyében. Valami újat akartak létrehozni; egy míves, remek fotókkal teli, igényes, szép kivitelű gasztronómiai lapot. Olyat, amilyen még nem volt Magyarországon. Trendteremtőt, előremutatót.

Aki már élt abban az időben, tudja, hogy akkoriban a kifinomult, ínyes gasztronómia iránti igény meglehetősen alacsony volt. Az előző évtizedek nemigen tudtak ínyenc vendégeket – gourmet-kat – kinevelni. Hogy vendéglőseinknek, borászainknak csupán töredéke állt készen a változtatásra. De akarták a változást – ahogy a lapcsinálók is. Némi szerénytelenséggel kölcsönhatás fedezhető fel a szereplők között. A lap megjelenése ösztönzőleg hatott az új irányzatok, a kísérletek iránt fogékony, a fejlődés iránt elkötelezett nívós vendéglősi rétegre. Azok fejlődése inspiráló volt, fejlődött a lap is, s fejlesztette a vendégek igényeit, a gasztronómia iránt érdeklődő közönség ízlését.

Az első időszakot sok küzdelem jellemezte, s az alkotóknak is több mindent meg kellett tanulni. Hogy a fotós és a szakács/cukrász csak egymásra hangolva dolgozhat jól. Hogy adekvát és ösztönző környezetet kell teremteni az ételkreáció köré, mert az a legfontosabb. Egyre bővülő csapatunk, a lassanként food stylistokká váló szakácsok/cukrászok, valamint az egyre bátrabban kísérletező és mind kreatívabb fotósok a kezdeti, olykor még esetleges csendéletektől eljutottak a magas színvonalú, ám sosem öncélú kompozíciókig – kiérdemelve ezzel a szakma rokonszenvét és elismerését.

Külön fejezetet lehetne nyitni a bor és étkezés kapcsolatára helyezett hangsúlyokról is. És bizony érdemes lenne szólni a Konyhaművészetnek arról a kezdeményezéséről is, ami megteremtette a vendéglők első hazai versenyét. Megszületett a Tízes Lista, és sikert aratott.

A válogatott képek, amelyeket most e kiállításon a látogatók elé tárunk, vélhetően igazolják ezt a néhány sort, és emléket állítanak egy folyóiratnak, amely immár része a magyar gasztronómiatörténetnek. (A Konyhaművészet 2006 decemberében jelent meg utoljára.)

Komáromi Zoltán
alapító főszerkesztő

 

Wosinkszky Mór Megyei Múzeum Megyeházi kiállítóterme
Szekszárd, Béla király tér 1.
Tel.: 70/491-1201
Web: wmmm.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK:

 

 

MÉDIATÁMOGATÓK:

   
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: