Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Az ismeretlen görl
Huncutságok a pesti éjszakában
2016-12-09 - 2017-05-07


MEGHOSSZABBÍTVA MÁJUS 7-IG!

időszaki kiállítás

Hol voltak Budapest szimplakertjei az 1930-as években? Mennyi pénzt mulatott el Pesten a wales-i herceg? Mennyit kerestek az őt szórakoztató táncosnők? Mely magyar arisztokraták keresték a lányok társaságát?

Ambíciózus fiatal lányok visszatérő mondata manapság, hogy „a médiában szeretnék elhelyezkedni”. Nem volt ez másképp a két világháború között sem: tévé híján sokan színpadi karriert szerettek volna befutni. Ez akkor sem volt könnyű, a lányok így könnyen kötöttek ki egy varieté vagy mulató műsorában.

A mulató (korabeli szép magyar kifejezéssel élve: dancing) volt a magyar arisztokrácia és a külföldiek szórakozó- és találkozóhelye, ahol pezsgő és műsor mellett lehetett élvezni egymás társaságát. Legendás időszak volt ez: a külföldi újságok Budapest éjszakai életét Londonnal, Párizzsal, New Yorkkal azonos rangúnak tartották.  Még ma is sokaknak ismerősen cseng a két hajdani luxusmulató, az Arizona, és a Moulin Rouge neve.

Kiállításunk e korszak névtelen művészeinek és neves vendégeinek állít emléket. A szeparé és a parkett mellett a színpad és az öltözők is felépülnek, így a látogató belebújhat nemcsak a vendégek, de a revűsztárok, és a kartáncosok bőrébe is. A tüllbe és tollba öltöztetett lányok a nagyvárosi élet szimbólumává váltak, és a kiállításon esetenként teljes, eredeti meztelenségükben is láthatóak lesznek. Mulatónk négy teljes hónapon keresztül nyitva áll majd. (Tovább, mint sok lokál a korszakban!) Bemutatjuk, kik voltak azok a gyakran minden hájjal megkent vállakozók, akik ezeket üzemeltették; kikből lehetett görl és kiből nem; mitől luxus egy luxusmulató;  és azt is, milyen szálak fűzték a kormányzó Horthy-családot a hírhedt pesti félvilághoz.

A kiállítás kurátora Molnár Dániel színháztörténész, aki 5 közgyűjtemény és 6 magángyűjtő eddig ritkán, vagy soha nem látott kincseiből állította össze a tárlatot.

Legyen a vendégünk, mulasson velünk!

 

- KI LESZ A DANCING SZTÁRJA?
Az ismeretlen görl című időszaki kiálltásunkban használd a botot vagy a boát, pózolj a színpadon, és töltsd fel a múzeum Facebook oldalára #dancingamuzeumban hashtaggel!
Sztárunkat a kiállítás zárásával értékes nyereménnyel jutalmazzuk.
A hashtaggel feltöltött fényképek közül Kiss Imre múzeumigazgató, Vogelné Juszt Judit, Vogel Eric felesége, és Molnár Dániel, a kiállítás kurátora választják ki a nyertest 2017. április elsején, a kiállítás finisszázsán. A nyertes nyereménye egy könyvcsomag a múzeum kiadványaiból.
 
- Előre meghirdetett időpontokban Molnár Dániel, színháztörténész, komikus, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést a kiállításban. A részleketért kattintson IDE!
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: