2017. június 20. – október 15.
Meghosszabítva 2018. május 20-ig!
Az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása
Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik legújabb kiállításunk, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be.
Látogatóink megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel. A kiállításon Jäger Sebestyén, egy 18. századi serfőzőmester várja a látogatókat, aki Kunszentmártonban főzte sörét.
A kiállítást rendezte: Kulich Julianna, Maczó Balázs és Török Róbert
A kiállításra váltott belépő felmutatásával a szomszédos Mókus Sörkert & Étteremben, ételfogyasztás esetén, fél áron kapja a sört!
Galéria
Együttműködő partner:
Múzeum a tömlöcben – Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum
Támogatók:
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Nemzeti Kulturális Alap
Dreher Sörgyárak
Magyar Sörgyártók Szövetsége
Czetis Ház
Beer Gastronomy
Legenda Sörfőzde
Mókus Sörkert & Étterem