A múzeum gyűjtőkörének megfelelően feladatunk a kereskedelem, a vendéglátás történetének, forrásainak gyűjtése. Könyvtárunk nem nyilvános, szakkönyvtári feladatokat ellátó gyűjtemény. Könyvtárunk állománya bárki számára hozzáférhető, kutatókat kizárólag előzetes bejelentkezés alapján fogadunk, hétfő-péntek 9-16 óra közötti időszakban. Időpont-egyeztetés a könyvtárosok elérhetőségein telefonon vagy e-mailben lehetséges, amennyiben bármilyen konkrét kérdés felmerülne, erre is válaszolunk. A könyvtár használata ingyenes, kutatási engedélyhez kötött. A könyvtári állomány kizárólag helyben használható, kölcsönzésre nincs lehetőség.

Könyvtári katalógus

 

Könyvtárosaink elérhetőségei:

Dosztály Bianka
könyvtáros
Tel.: +36 1 375 6249 /#110/
E-mail: dosztaly.bianka.mkvm@gmail.com

Blascsok Annamária
könyvtáros
Tel.: +36 1 375 6249 /#114/
E-mail: blascsok.annamaria.mkvm@gmail.com

 

A könyvtári állomány kereskedelmi és vendéglátóipari szakirodalomból áll. Múzeumunk 1966-os alapításakor a vendéglátóipar-történeti rekvizitumok gyűjtésére jött létre. A  múzeum könyvtárának alapját is a vendéglátóipari gyűjtemény képezi, mely  felszámolásokból, adományokból és hagyatékokból jött létre. Ennek megfelelően a gyűjtemény nem rendszeres és kimerítő, hanem inkább véletlenszerű, tele meglepetésekkel és váratlan kincsekkel. A vendéglátóipari  múzeum tevékenységi köre 1970-ben a magyar kereskedelemtörténet és idegenforgalom-történet írásos és tárgyi anyagának gyűjtésével bővült, ezzel egyedülálló, országos gyűjtőkörű intézménnyé alakult. A kereskedelmi könyvtár állománya is nagyrészt adományokból állt össze. Az állomány, az évek során, kiegészült egy bővebb italismereti anyaggal, illetve a kártyagyűjteményhez kapcsolódó szakirodalommal is.

Dr. Draveczky Balázs Vendéglátóipar-történeti Könyvtár

A közel 13.000 kötetes vendéglátóipar-történeti szakkönyvtár a magyar gasztronómia múltját őrzi, alapját  szakácskönyvek képzik, elsősorban magyar, valamint német, francia, angol nyelven. A vendéglátóipar és rokon szakmák története mellett többek között kutathatók a cukrászat, borászat, italismeret, idegenforgalom, kávéház- és szállodatörténet, Budapest-történet, gyógyfürdőügy, házi konzerválás, élelmiszeripar,  konzervipar, üzlettípusok, értékesítés és üzemszervezés témakörök is.

Gelléri Mór Kereskedelem-történeti Könyvtár

A 10.000 kötetes Kereskedelemtörténeti Könyvtár alapját a világon másodikként működő Pesti (1857-1873),  majd Budapesti Kereskedelmi Akadémia (1873-1953) illetve Keleti Kereskedelmi Akadémia (1899-1920) muzeális értékű tankönyvei képezték. Az átfogó kereskedelmi témájú művek mellett, az egyes kereskedelmi ágak, üzlettípusok kialakulását és fejlődését tükröző magyar és idegennyelvű könyvek, katalógusok, árjegyzékek, kamarai jelentések és kereskedelmi tanintézeti értesítők, valamint egyéb nyomtatványok is megtalálhatók.

Különgyűjtemények:

Antal B. Gábor hagyaték

Ez a gyűjtemény mintegy 1700 kötetnyi irodalmat és kb. 200 aprónyomtatványt tartalmaz a koktélok, italok és ételek világából. A koktélok világával foglalkozó szakirodalom hangsúlyosabb részt foglal el az állomány italokat taglaló részében. Nem csak koktél receptekkel ismerkedhetünk meg, hanem a bártender, sommelier, barista szakma fortélyaival, technikáival. Ezek mellett az alábbi alkohol tartalmú italokkal foglalkozik tágabban a gyűjtemény: rum, vodka, sör, bor, likőrök, whisky, konyak, brandy és tequila.

Jánoska Antal kártya gyűjtemény

Jánoska Antal (1954-) kártyakutató, kártyagyűjtő kártyagyűjteményét 2014-2017 között vásárolta meg a múzeum, ehhez a gyűjteményhez egy nagyon bőséges szakirodalmi rész is csatlakozott. A kb. 600 kötetes szakkönyvtárban található a kártyakultúrához és a kártyajátékhoz kapcsolódó magyar és idegen nyelvű szakirodalom, valamint magyar nyelvű cikkgyűjtemény. A könyvtári anyagok között találunk a témakörhöz kapcsolódó szépirodalmi és anekdotagyűjteményt, valamint folyóiratokat és katalógusokat.

Jakabffy László hagyaték

Jakabffy László a hazai gasztronómia meghatározó alakja volt.  A család jóvoltából könyvtárunk megkapta magán könyv gyűjteményét és irodájának bútorait is. Így alakult ki, a könyvtáron belül, a Jakabffy-emléksarok. Gasztrotörténeti és szakácsgyűjteménye elérhető a múzeum könyvtárában, kutatásra használhatóak az ott lévő könyvek, ezzel is segítve a jelen és a jövő generációjának a képzését. A gyűjteménye 400 kötetből áll.

Célgyűjtés:

A könyvtár főképp magyar vonatkozású kereskedelmi és vendéglátóipari témakörökben gyűjti a könyveket. Külföldi irodalmak is megtalálhatóak az állományban, így azok gyűjtése is cél, viszont a kutatók összetétele alapján elmondhatjuk, hogy a magyar vonatkozású témák iránt nagyobb az érdeklődés.

Könyvtári szolgáltatások és árak

szolgáltatásaink áraink Könyvtárunkban elérhető kurrens folyóiratok Magyar konyha
irodalomkutatás ingyenes Budapest Sign & display
számítógép és internethasználat ingyenes Chef & Pincér Termék mix
fotójegy 1000 Ft Cukrászmester Turizmus panoráma
másolatkészítés A/4 oldal A/3 oldal Ipari magazin Vendéglátás
fénymásolat 25 Ft 50 Ft könyvtári gépeken hozzáférhető elektronikus folyóirat adatbázisok
fekete fehér nyomtatás 25 Ft 50 Ft BUDAPEST c. folyóirat (1945-2012) BUDAPESTI CZIM- ÉS LAKJEGYZÉK (1880-1928)
színes nyomtatás 50 Ft TÉR ÉS FORMA c. folyóirat (1928–1948) VASÁRNAPI ÚJSÁG (1854–1921)
digitális másolat 100 Ft