Digitális Gyűjtemények

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum > Vendéglátóipar-történeti adattári fotótár (AF) > Az év tortája 2011 - KECSKEMÉTI BARACKOS KÖLESTORTA > [AF_Adt(10_2016)_5]

Az év tortája 2011 - KECSKEMÉTI BARACKOS KÖLESTORTA



Purchase photo
Description
Köles alapfőzet: – 290 g hántolt köles – 1100 ml tej – 260 g cukor – 1 db vanília rúd kikapart belseje – 5 g só – 60 g vaj – 1 db citrom lereszelt héja Sütésnél: – 960 g lefőzött köles alap – 3 egész tojás – 30 g mandulaliszt – 70 g őrölt lenmag vagy lenmag pehely – 60 g áttört túró Töltésnél: – 100 g darabolt sárgabarackkonzerv – 50 g sárgabarack koncentrátum (Ajánljuk az m-Gel sárgabarack koncentrátumát) – 150 g felvert tejszínhab – 100 g lefőzött zselatin (1 liter forrásban lévő vízhez 160 g zselatin por arányában) Kikészítésnél: – 300 g házi sárgabarack öntet – 40 g étcsokoládé – 150 g felezett sárgabarack konzerv – 20 g miroir natúr zselé Elkészítés: Sárgabarack öntet 1 db 12 szeletes tortához – 230 g sárgabarack – 70 g cukor – 4,5 g pektin Az öntet lefőzése: Szezonálisan használhatunk friss illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza. Alternatívaként ajánljuk az m-Gel sárgabarack öntetét. Köles alap lefőzése: A hántolt kölest alaposan mossuk át forróvízzel. Majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez. Sütés: A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmag pelyhet. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 C-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából. kolestorta2Betöltés: A Zila tortaformába helyezzük bele a tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe majd, ha keményre fagyott válaszuk le róla a szilikonformát. Kikészítés: A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Díszítsük csokoládé lapból kivágott háromszöggel, és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hideg zselével. Az alapanyagok elvileg lehetővé teszik, hogy gluténérzékenyek számára is fogyasztható legyen.
Material / TechniqueDimensions
Papír, színes nyomat9 cm x 6 cm

Felvétel készítése

... when2011

Open in MuseumDigitar

Close
Close