Egyéb
Egy 19. századi recept
Nagy Imre levele Bodó János királyi táblai jegyzőnek Kis-Budára, utóiratában a gulyásleves receptjével, 1847
Édes
Anyádnak meg igértem volt, hogy á Gulás hus készitése modját meg irom ezennel
következzék melyet olvass fel édes Anyádnak: meg kivántatik a kövér pecsenye,…á
tarja vagy lapoczka, középszerü falatokba apritani, égyszer meg kell mosni á
véres létöl, azután a második vizböl á hust nem kell ki facsarni, hanem jo
vizesen á hust forro szalonna sirba kell tenni, meg sozni, s befedni hogy á
maga párájába és levibe föjjön addig á míg á hus verességét elveszti s há nincs
elegendő leve, lehet töltni kevés vizet, akkor osztán veres hagymát fél före és
zöld petrezselymet jo aprora apritani, paprikázni…ha nincs borsolni, és
sáfrányozni, azután ki tálalni, s meg enni.