Egyéb

Egy 19. századi recept

Nagy Imre levele Bodó János királyi táblai jegyzőnek Kis-Budára, utóiratában a gulyásleves receptjével, 1847

Édes

Anyádnak meg igértem volt, hogy á Gulás hus készitése modját meg irom ezennel

következzék melyet olvass fel édes Anyádnak: meg kivántatik a kövér pecsenye,…á

tarja vagy lapoczka, középszerü falatokba apritani, égyszer meg kell mosni á

véres létöl, azután a második vizböl á hust nem kell ki facsarni, hanem jo

vizesen á hust forro szalonna sirba kell tenni, meg sozni, s befedni hogy á

maga párájába és levibe föjjön addig á míg á hus verességét elveszti s há nincs

elegendő leve, lehet töltni kevés vizet, akkor osztán veres hagymát fél före és

zöld petrezselymet jo aprora apritani, paprikázni…ha nincs borsolni, és

sáfrányozni, azután ki tálalni, s meg enni.

Ezeket is ajánljuk! / Further Recommendations

Close
Close
Close