Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


„Hideg nyalat és spanyol tekercs”
A fagylalt, parfé és jégkrém története c. időszaki
2007-06-02 - 2007-09-30


„Talán nincs olyan ember, aki, ha már megkóstolta, ne szeretné a fagylaltot. Sokan ismerjük, szeretjük, de valójában keveset tudunk róla. Pedig már az ókorban kedvelt édesség volt, sok neves személyiség fogyasztotta, ha nem is a mai értelemben ismert formában, ízben” /Dr. Eszterhai Nagy Gabriella: Fejezetek a fagylalt történetéből."

A kiállítás ötezer éves időutazásra invitálja látogatóit. Megismerkedhetünk a fagylalt ősével, első fogyasztóival. Utunk az ókori Kínából indul. A hideg édesség a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi–tenger menti országokba. A görögök Hippokratész tanácsára orvosságként fogyasztották. Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt kínálta tisztjeinek csaták előtt, és kedvelt csemegéje volt a római császárok pazar lakomáinak. A középkorban pedig a fejedelmi udvarok különlegessége volt.
Végigkísérhetjük a fagylalt újkori diadalútját is, bepillanthatunk készítési módjának fejlődésébe. A magyar fagylaltozás hőskora a reformkorra tehető.
Megtudhatjuk, hogyan vált tömegcikké és mindennapi életünk részévé, megérkezve napjainkba. Ízelítőt kapunk a fagylalt közeli rokonai a parfé és jégkrém történetéből is. Bemutatjuk múzeumunk legszebb, a fagylalt és parfé készítésével és árusításával kapcsolatos tárgyait, dokumentumait. Láthatunk 19. sz. végi cukrászműhelyt, a két világháború közötti időből származó fagylaltos triciklit.  A bemutató interaktív részének berendezünk egy 1960-as évekbeli fagylaltozót.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: