Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea














Ez sör!
A sernevelőtől a sörgyárig
2017-06-20 - 2017-10-15


Az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik legújabb kiállításunk, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be.

Látogatóink megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel. A kiállításon Jäger Sebestyén, egy 18. századi serfőzőmester várja a látogatókat, aki Kunszentmártonban főzte sörét.

A kiállításra váltott belépő felmutatásával a szomszédos Mókus Sörkert & Étteremben fél áron fogyaszthatja sörét!

 

Együttműködő partner:

Múzeum a tömlöcben – Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum

Támogatók:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Nemzeti Kulturális Alap

Dreher Sörgyárak

Magyar Sörgyártók Szövetsége

Czetis Ház

Beer Gastronomy

Legenda Sörfőzde

Mókus Sörkert & Étterem




Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)




Fenntartó intézmény: