Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Gorka Lívia életmű-kiállítás

2010-06-18 - 2010-09-13


Gorka Lívia keramikusművész a 20. századi magyar kerámiaművészet kiemelkedő egyénisége. A művésznő 2010-ben ünnepli születésének 85. évfordulóját. Ebből az alkalomból a MKVM kiállítást rendez a múzeum földszinti helységeiben.

Gorka Lívia a kortárs magyar kerámia megújító alakja, 1925-ben született Verőcén. A kerámiával apja, Gorka Géza nyomdokaiba lépve kezdett el foglalkozni, de a műfaj egy teljesen más útját választotta. A kerámia egész addigi, magyar és egyetemes felfogásától különbözik az övé. Elszakadt a népi gyökerű kerámiától, a fazekasságtól, annak megtagadása nélkül, de nem is csatlakozott a hatvanas évek modern formai világát hirdető sokszorosított iparművészeti tárgyak megvalósításához. A szűk szakmai profilt, a szériagyártást messze túllépve, művészi színvonalú egyedi alkotásokat hozott létre. Egyéni stílusa és művészeti hitvallása megreformálta a 20. századi magyar kerámiát és iparművészeti személetet. Bár kimondott tanítványai nincsenek, sokan az ő útján indultak el a kerámia területén. De bátran mondhatjuk, hogy külföldön bemutatott művei hatottak a nyugat-európai kerámia művészetben is.

„Az agyagművesség valóban istenes mesterség. Művelőjének el kell fogadnia a törvényeket. De nem a paragrafusokat.” (Gorka Lívia)

„Egyedül a gondolkodó ember kísérelheti meg, hogy a rideg, szigorú, szervetlen világot is egymáshoz kapcsolódóvá, szervessé tegye. Természetismerettel, tisztelettel, tartással. A homo humanizmusával. Csak így lehet a kunsztból Kunst.” (Gorka Lívia)
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: