Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea














Kutatások a gasztronómia és a vendéglátás történetéből
Konferencia Gundel Imre és Draveczky Balázs tiszteletére
2013-09-27

2013.09.27. 10.00-15.30

A rendezvény egyrészt tiszteleg Gundel Imre és Draveczky Balázs, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatóinak munkássága előtt, másrészt azt folytatva segíti a téma kutatóinak, szakértőinek együttműködését. A konferencia múzeumi, levéltári és egyetemi szakemberek részvételével tekinti át a hazai gasztronómia- és vendéglátás-történet időszerű kutatási témáit.

PROGRAM:

10:00 – Kiss Imre (igazgató, MKVM): Köszöntő

10:05 – Kovács László (elnök, Magyar Vendéglátók Ipartesülete): Megnyitó

I. Szekció (Elnök: S. Nagy Anikó, nyugalmazott igazgatóhelyettes, MKVM)

Az első szekció előadásai Gundel Imre és Draveczky Balázs munkássága és szellemi öröksége köré szerveződnek.

10:15 – Gundel János (professor emeritus, Budapesti Gazdasági Főiskola Vendéglátás Intézeti Tanszék) – Gundel Gábor: Vendéglátás-történeti emlékek Gundel Károly és családja tevékenységében

10:40 – Sári Zsolt (tudományos igazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre): Draveczky Balázs, mint gasztrotörténész és muzeológus

11:00 – Kóbor Zoltán (igazgató, Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola): A szakképzés aktuális helyzete és kérdései

11:20 – Csapó Katalin (nyugalmazott igazgatóhelyettes, MKVM) – Rédey Judit (főmuzeológus, MKVM): „Mit, hogyan csinálok” Gundel Imre munkásságáról, múzeumunkban továbbélő szellemi örökségéről

11:50 – Németh Szandra (muzeológus, MKVM): „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállítás építése az elődök nyomán

12:10–13:00 – Ebédszünet

II. Szekció (Elnök: Gundel János, professor emeritus, Budapesti Gazdasági Főiskola Vendéglátás Intézeti Tanszék)

A második szekció témája: gasztronómia- és  vendéglátás-történeti kutatások

13:00 – Füreder Balázs (docens, Kodolányi János Főiskola, Turizmus Tanszék): A kürtőskalács története

 

13:20 – Kisbán Eszter (professor emerita – magyar néprajz-európai etnológia, Pécsi Tudományegyetem): Vendéglő, vendégfogadó – minta és megerősítés Magyarországon a 19. század első felében

13:40 – Oravecz-Kis Éva (muzeológus, múzeumpedagógus, Gödöllői Királyi Kastély): „Gödöllőn lehet üdülni, pihenni, lehet szórakozni és sok szépet látni” – Vendéglátás Gödöllőn a 20. század első felében

14:00 – Kovács Eleonóra (főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár): A vendéglátás és idegenforgalom modernizálása Székesfehérváron a két világháború közötti években

14:20 – Jakabffy László (gasztronómiai szaktanácsadó, esztergomi Prímás Pince): Vendéglátás a kiemelt turisztikai központokban

14:45 – Hozzászólások

 

Regisztráció:
Németh Szandra
E-mail: nemeth.szandra@mkvm.hu
Tel.: 375-62-49 /106-os mellék/




Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)




Fenntartó intézmény: