Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea














Nyári napközis táborok a múzeumban

Idén is várjuk a gyerekeket nyári napközis gasztrotáborainkba, 7 és 14 éves kor között. A táborok részletes leírását és az időpontokat ITT olvashatja el!

 

 

FONTOS TUDNIVALÓK:

- A múzeumpedagógiai foglalkozások előzetes regisztrációhoz kötöttek.
- Kérjük, igényét legalább egy héttel előre jelezze!
- Továbbá kérjük, hogy a megrendelt foglalkozás előtt legkésőbb 1 nappal a várható létszámot jelezni szíveskedjenek, ellenkező esetben a korábban jelzett létszámnak megfelelő összeget kell megfizetni.

- Kérjük, hogy az ételkészítő foglalkozásoknál a speciális étkezési igényt (ételallergia, vegetáriánus stb.) jelezzék előre!
A foglalkozásoknál jelöltük, hogy további információért és a programok megrendeléséért mely kollégáinkat keressék:
Miszné Korenchy Anikó múzeumpedagógus

Tel.: 1/375-6249 /115-ös mellék/, E-mail: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com
Németh Ádám múzeumpedagógus
Tel.: 1/375-6249 /115-ös mellék/, E-mail:
nemeth.adam.mkvm@gmail.com

| Állandó foglalkozások | Szezonális foglalkozások | Előadások |
 | Szülinapi buli | Utazó Múzeum | Nyugdíjasoknak |
| Időszaki kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozások
|

 
„Életre kelt történelem” programok

Szeretnél találkozni egy múlt századi cukrászmesterrel? Van kedved megismerni egy reformkori úriembert? Érdekel mit hallott a sarki fűszeres? Mi mindenről tud a főpincér? Megelevenednek a múlt szakmái, történelmi alakjai.
„Életre kelt történelem” programunk a csillaggal megjelölt foglalkozásokhoz iskolás kortól kiegészítésként kérhető. A foglalkozások teljes időtartama ezektől nem változik.
Iskolás kortól kérhető a csillaggal megjelölt foglalkozásokhoz

KOROSZTÁLY TÁRGYKÉSZÍTŐ JÁTÉKOS
FOGLALKOZÁS A KIÁLLÍTÁSBAN
ELŐADÁS
ÓVODÁSOK

 

• Müzliműhely

• A mandulától a marcipánig

• Szaloncukor-készítés
(novemberben és decemberben)

• Turmix ovisoknak

• Vendéglátás otthon

• Nyalóka történelem

 

• „Szabad a vásár!”

• Hogy működik a … szálloda / cukrászda / étterem / bolt / fürdő?

 

ÁLTALÁNOS ISKOLA

ALSÓ TAGOZAT

 

• Müzliműhely*

• A mandulától a marcipánig*

• Szaloncukor-készítés*
(novemberben és decemberben)

• Nyalóka történelem*

• A fagylaltkészítés fortélyai*

• Csokimánia*

• Vendégeskedj / vendéglősködj!*

• „Öt forintért kuglert…”*

• Nagyanyáink háztartása

 

• „Szabad a vásár!”

• Hogy működik a … szálloda / cukrászda / étterem / bolt / fürdő?*

• Tudatos vásárlás

 

ÁLTALÁNOS ISKOLA

FELSŐ TAGOZAT

 

• Müzliműhely*

• A mandulától a marcipánig*

• Szaloncukor-készítés*
(novemberben és decemberben)

• Nyalóka történelem*

• A fagylaltkészítés fortélyai*

• Csokimánia*

• Vendégeskedj / vendéglősködj!*

• „Öt forintért kuglert…”*

• Nagyanyáink háztartása

• Korok konyhája

 

 

• Krúdy feketén/fehéren

• „Én elmentem a vásárba…” És te jössz?

Hogy működik a … szálloda / cukrászda / étterem / bolt / fürdő?*

• „Havi 200 pengő fix-szel…”

• Boltos bőrben minden kicsit más

• Hol vásároltak a Pál utcai fiúk?

• Járjunk utána! – Nyomozós játék a századforduló világában

• Tudatos vásárlás
 
KÖZÉPISKOLÁSOK

• A fagylaltkészítés fortélyai

• Müzliműhely

• Nyalóka történelem

• Csokimánia

• A mandulától a marcipánig

• Vendégeskedj / vendéglősködj!

• „Öt forintért kuglert…”

• Nagyanyáink háztartása

• Korok konyhája

 

 

• Krúdy feketén/fehéren

• „Én elmentem a vásárba…” És te jössz?

• „Havi 200 pengő fix-szel…”

• Boltos bőrben minden kicsit más

• Irodalom – kávéház

• Járjunk utána! – Nyomozós játék a századforduló világában

• Tudatos vásárlás

 

• Budapest, a kávéváros
SZAKISKOLÁSOK • A fagylaltkészítés fortélyai

• Csokimánia*

• A mandulától a marcipánig

• Vendégeskedj / vendéglősködj!

 

• „Én elmentem a vásárba…” És te jössz?

• „Havi 200 pengő fix-szel…”

• Boltos bőrben minden kicsit más

• Internet? Kávéház?

 

• Reklámtörténet dióhéjban

• Régi mesterek sikerei – Mi volt a titok?

• „Nálunk a vendég volt az Isten…” – Vendéglátós szemlélet régen és ma

• Budapest, a kávéváros

• Nagy iskolák, nagy mesterek a régi vendéglátásban

 

ÁLLANDÓ FOGLALKOZÁSOK

HOGY MŰKÖDIK A … SZÁLLODA, CUKRÁSZDA, ÉTTEREM, BOLT, KÁVÉHÁZ, FÜRDŐ?

Megismerjük a különböző vendéglátóhelyek működését, az ott dolgozók munkáját. Egy foglalkozás során egy helyszínt mutatunk be. A kisebbeknek szerepjátékokkal, bábokkal, képkereső és mozgásos játékokkal, a nagyobbaknál hangsúlyosabban a pályaválasztás segítésére összpontosítva.
„Életre kelt történelem” programunk (reformkori úriember, cukrászmester, főpincér, sarki fűszeres) iskolás kortól kérhető.
Ajánlott korosztály: óvodás, alsó és felső tagozatos
Időtartam: 60-90 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 24 fő
Belépő: 600 Ft/fő („Életre kelt történelem”+100 Ft/fő)
Információ: Miszné Korenchy Anikó

„SZABAD A VÁSÁR!” 

Kereskedelmi kiállításunkban szerep- és mozgásos játékokkal ismerjük meg a vásárok világát. Megidézzük a régi mesterségeket – kovács, kosárfonó, bognár, kádár, fazekas, mézeskalácsos – és termékeiket: patkót, szakajtót, szekérkereket, hordót, csuprot, mézesbábot.
Ajánlott korosztály:
óvodás
Időtartam
: 50 perc    
Létszám: min. 10 fő, max. 20 fő
Belépő: 600 Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

 

„ÉN ELMENTEM A VÁSÁRBA...” ÉS TE JÖSSZ? (Általános iskolásoknak)

Egy reformkori vásár megannyi izgalmat rejt. Vajon ki hozott jó portékát, és ki akar becsapni? Megbízhatok valakiben, aki egy nagy, gyanús zsákot cipel a hátán, mégsem megy sehová? Mi az a tarkedli, és mit ajánl az a fura ember, aki „tsemege csinálónak” hívja magát?
Játékos reformkori időutazásunkon mindezekre választ kaphatunk. Gondolkodtató, és ügyességet is próbára tevő játékokkal kalauzoljuk végig a gyerekeket a letűnt, de el nem feledett, szép időkbe.
Ajánlott korosztály:
általános iskola 5. osztályától
Időtartam
: 60 perc
Létszám: min. 10 fő, max. 24 fő
Belépő: 600 Ft/fő VAGY más programmal együtt 3.500 Ft/csoport
Információ: Németh Ádám

„ÉN ELMENTEM A VÁSÁRBA...” ÉS TE JÖSSZ? (Középiskolásoknak és szakiskolásoknak)

Középiskolások számára tervezett programunkban megismerjük a reformkori vásárok világát. Miben hasonlít egy nagy pláza a híres 19. századi pesti vásárra? Mit csinálnánk, ha évente csak négyszer mehetnénk plázába? Mi az, ami elődeinket és minket is ugyanúgy odavonz a sok emberrel, színes árukkal és látványos programokkal teli helyekre? Ebből a programunkból mindezekre a kérdésekre megkapjuk a választ.
Ajánlott korosztály:
középiskolások, szakiskolások
Időtartam
: 60 perc
Létszám: min. 10 fő, max. 24 fő
Belépő: 600 Ft/fő VAGY más programmal együtt 3.500 Ft/csoport
Információ: Németh Ádám

A MANDULÁTÓL A MARCIPÁNIG

Megtudhatjuk, hogy egy város ostroma vagy egy csintalan cukrász-csemete miatt készült-e először ez az édesség. Megismerjük egy régi cukrászműhely mestereit, a marcipánkészítés eszközeit és titkait.  Megformázzuk marcipánfiguráinkat, majd csinosan be is csomagoljuk azokat.
„Életre kelt történelem” programunk (cukrászmester) iskolás kortól kérhető.
Ajánlott korosztály:
óvodás, általános iskolás
Időtartam: 60 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 24 fő
Belépő:
800Ft/fő („Életre kelt történelem”+100 Ft/fő)
Információ: Miszné Korenchy Anikó

NYALÓKATÖRTÉNELEM

Megismerjük a nyalóka- illetve cukorkakészítés múltját, a régi cukrászok munkáját. Bepillantunk egy száz évvel ezelőtti cukrászműhelybe is. Ma divatos sütinyalókákat készítünk ajándékkísérő kártyával és díszcsomagolással.
„Életre kelt történelem” programunk (cukrászmester) iskolás kortól kérhető.
Ajánlott korosztály:
óvodás, általános iskolás
Időtartam
:
90-120 perc
Létszám: min. 10 fő, max. 24 fő
Belépő: 800Ft/fő („Életre kelt történelem”+100 Ft/fő)
Információ: Miszné Korenchy Anikó

MÜZLIMŰHELY

Megismerkedünk a gabonák fajtáival és útjukkal a mezőtől a malomig. Elkészítjük saját, egészséges és finom müzliszeletünket, majd a magunk tervezte papírba csomagoljuk.
„Életre kelt történelem” programunk (gabonakereskedő) iskolás kortól kérhető.
Ajánlott korosztály:
óvodás, általános iskolás
Időtartam
:
60-90 perc
Létszám: min. 10 fő, max. 24 fő
Belépő: 800Ft/fő („Életre kelt történelem”+100 Ft/fő)
Információ: Miszné Korenchy Anikó

 

VENDÉGLÁTÁS OTTHON

Hogyan kényeztették vendégeiket dédanyáink? Megtudhatjuk milyen régi praktikákat, eszközöket használtak. Játékos feladatokkal fedezzük fel az otthoni vendéglátás ma is hasznos hagyományait, és korabeli recept alapján teasüteményt készítünk.
Ajánlott korosztály:
óvodás, általános iskolás
Időtartam
:
90 perc    
Létszám: min. 10 fő, max. 24 fő
Belépő: 800 Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

 

„ÖT FORINTÉRT KUGLERT...”

Mire vágyott József Attila és mire vágyunk mi? Korabeli cukrászműhelyünkben és cukrászdánkban összehasonlítjuk a mai és a régi fogyasztási szokásokat, lehetőségeket. Az is kiderül, kikről kapták nevüket egyes régi, híres sütemények, cukrászdák.  Hogy ne csak beszéljünk a finomságokról, kuglert is készítünk névadója emlékére. „Életre kelt történelem” programunk (cukrászmester) kiegészítésként kérhető.
Ajánlott korosztály:
5-12. osztály
Időtartam
:
120 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 24 fő
Belépő: 800Ft/fő („Életre kelt történelem”+100 Ft/fő)
Információ: Miszné Korenchy Anikó

KRÚDY FEKETÉN/FEHÉREN

Az író hétköznapjait ismerhetjük meg. Nemcsak erényeivel, de dilemmáival, vágyaival, félelmeivel és hibáival is találkozunk. Drámajátékok segítségével merülünk bele Krúdy fordulatos életébe, hogy átgondoljuk, mi mit tanácsolnánk „Gyula bátyánknak” ma, és mit tennénk, ha olyan helyzetekbe kerülnénk, mint Ő?
Ajánlott korosztály:
középiskolás
Időtartam
:
90 perc (igény szerint)
Létszám: min. 10 fő, max. 20 fő
Belépő: 600 Ft/fő, más programmal együtt 3.500 Ft/csoport
Információ: Németh Ádám

„HAVI 200 PENGŐ FIX-SZEL...”

Valóban könnyen viccelt-e az ember havi 200 pengővel? Hol keresték, és hol költötték el? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ drámás játékok és kooperatív tanulási módszerek segítségével. Bemutatjuk a két világháború közötti korszak társadalmát, mindennapi életét. Megismerjük, hogy alakul át a háziasszony, dolgozó, tudatos nővé.
Ajánlott korosztály:
felső tagozatos és középiskolás
Időtartam:
60 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 24 fő
Belépő: 600Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

CSOKIMÁNIA

Kiállításunk cukrászműhelyében és cukrászdájában megismerjük a régi csokiformákat, bonbonos dobozokat, cukrász mintakönyveket. Cukrászinasokként mi is kipróbáljuk a csokoládékészítést, „tsemegetsinálóként” ostyát díszítünk és trüffel bonbont formázunk, majd becsomagoljuk desszertjeinket.
„Életre kelt történelem” programunk (cukrászmester) kiegészítésként kérhető.
Ajánlott korosztály:
általános és középiskolás
Időtartam
:
120 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 24 fő
Belépő: 800 Ft/fő („Életre kelt történelem”+100 Ft/fő)
Információ: Miszné Korenchy Anikó

JÁRJUNK UTÁNA! –
NYOMOZÓS JÁTÉK A SZÁZADFORDULÓ VILÁGÁBAN

Ékszerrablás, tárcalopás és megannyi sötét titok. Száz éve sem csak a pompáról és szépségről szólt az élet. Most Te lehetsz a nyomozó, aki a bűn nyomában bejárja a kereskedéseket, kávéházakat és elegáns szállodákat. Kövesd a nyomokat, hallgasd meg a vallomásokat, olvass a jelekből. Ha ügyes vagy, jutalom vár az utad végén. Ha nem, akkor a bűnös elmenekül. Csak rajtad múlik!
Ajánlott korosztály:
7-12. osztály
Időtartam
:
60-80 perc
Létszám: min. 10 fő, max. 20 fő
Belépő: 600 Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

TUDATOS VÁSÁRLÁS

A tudatos vásárlás nemcsak korunk fontos kérdése. Már száz évvel ezelőtt is tankönyvek jelentek meg, melyek a gazdaságos, fenntartható életre oktattak minket. Mit tanulhatunk a régiektől? Hogyan irányíthatjuk pénzköltésünket ahelyett, hogy az irányítana minket?
Ajánlott korosztály:
3-12. osztály
Időtartam
:
60 perc
Létszám: min. 10 fő, max. 24 fő
Belépő: 600 Ft/fő
Információ: Németh Ádám

 

KOROK KONYHÁJA

Római kor: Belekóstolunk az ókori Róma lakomáinak izgalmas ízeibe a fűszeres túró golyókkal és a mézes, sós datolyákkal.
Barokk kor: Bisgatát készítünk, miközben felfedezzük, milyen finomságok kerültek az asztalra a török hódoltság korában.
Reformkor: Fejest ugrunk egy reform kori vásár forgatagába, ahol végül egy finom mézeskalács mindenkinek akad. 

„Életre kelt történelem” programunk kiegészítésként mindegyik programhoz kérhető.
Ajánlott korosztály:
5-12. osztály
Időtartam
:
120 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 24 fő
Belépő: 800 Ft/fő („Életre kelt történelem”+100 Ft/fő)
Információ: Miszné Korenchy Anikó

VENDÉGESKEDJ! / VENDÉGLŐSKÖDJ!

Kiállításunk vendéglő termében megismerkedünk a fogadók, étek termek, vendéglők világával, az ott használt furfangos tálalóeszközökkel. Répavirágot faragunk, próbára tesszük szaglásunkat, hogy felismerjük-e fűszereinket, otthon is kipróbálható terítési módokat tanulunk, és beszélgetünk az étkezési etikettről.
„Életre kelt történelem” programunk (pincér) kiegészítésként kérhető.
Ajánlott korosztály:
általános és középiskolás
Időtartam
:
90 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 24 fő
Belépő: 800 Ft/fő („Életre kelt történelem”+100 Ft/fő)
Információ: Miszné Korenchy Anikó

NAGYANYÁINK HÁZTARTÁSA

Egy békebeli polgári otthonban tudhatjuk meg, hogy milyen régi praktikákat leshetünk el dédszüleinktől. Megismerjük, hogy mi a cseléd, mi a háziasszony feladata.  Igény szerint, korabeli recept alapján teasüteményt készítünk.
Ajánlott korosztály:
felső tagozatos, középiskolás
Időtartam
:
60-90 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 24 fő
Belépő: 600-800 Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

 

BOLTOSBŐRBEN MINDEN KICSIT MÁS

Miért fontos, hogy jól bánjunk a vevőkkel? Mit tanulhatunk a régi boltosoktól? Hogy lehetünk jó eladók? Kiállításunkban új szemmel, drámás és kooperatív tanulási technikával tárjuk fel, mennyi mindennek kell megfelelnie a jó eladónak. Beszélgetünk udvariasságról, felelősségről, munkáról.
Ajánlott korosztály:
szakiskolás
Időtartam
:
90 perc
Létszám: min. 10 fő, max. 24 fő
Belépő: 600 Ft/fő, más programmal együtt 3.500 Ft/csoport
Információ: Németh Ádám

 

IRODALOM – KÁVÉHÁZ

Miért tölti valaki híres íróként egész napját egy vendéglátóhelyen? Miért a kávéházba érkeznek a levelei, és miért köszönheti irodalmi sikerességét egy főpincér jólelkűségének? Képekkel, eredeti tárgyakkal és sok játékkal fedezzük fel, milyen szerepet játszottak a kávéházak irodalmunk alakulásában.
Ajánlott korosztály: 8. és 12. osztály
Időtartam: 60 perc
Létszám: min. 10 fő, max. 30 fő
Belépő: 600 Ft
Információ: Miszné Korenchy Anikó

INTERNET? KÁVÉHÁZ?

Mitől érezzük jól magunk egy kávéházban? Milyen szolgáltatásokat szeretnénk? Mi marasztal minket ott? Kiállításunk békebeli kávéházában drámajátékok segítségével megtudjuk, hogy miért is voltak népszerűek kávéházaink, miért ott fogadott az ügyvéd, miért rendelt ott az orvos, miért ott alkotottak íróink? Legfőképpen pedig, hogy napjaink vendéglőse mit tanulhat a régi nagyok tudásából.
Ajánlott korosztály:
szakiskolás
Időtartam
:
90 perc
Létszám: min. 10 fő, max. 24 fő
Belépő: 600 Ft/fő, más programmal együtt 3.500 Ft/csoport
Információ: Németh Ádám

HOL VÁSÁROLTAK A PÁL UTCAI FIÚK?

Hol vették a fiúk az orvul elrabolt üveggolyókat? Honnan származik a trombita, ami a Grund megvédésére vezényelte a Pál utcaiakat? Kedves regényünk tele van sok-sok izgalmas tárggyal. Ezek nyomába eredünk a száz évvel ezelőtti üzleteket bemutató kiállításunkban, miközben drámás játékokkal elevenítjük fel a regény legizgalmasabb pillanatait is.
FIGYELEM! A foglalkozáshoz a csoportnak ismernie kell a regényt!
Ajánlott korosztály:
általános és középiskolásoknak
Időtartam
:
90 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 25 fő
Belépő: 600Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

TURMIX OVISOKNAK

Az alapélelmiszerek, élelmiszer feldolgozás megismertetése játékos formában, az egészséges táplálkozás jegyében. Kérhető témák, melyeket egymástól függetlenül vagy sorozatként (5 alkalmas) is lehet igényelni:
1. „Boci boci tarka...” – Tejtermékek
Foglalkozás: körözöttes kreatív szendvicseket készítünk
2. „Ma szitálok, holnap sütök...” – Gabonák
Foglalkozás: stanglit sütünk
3. „Hüvelykujjam almafa...” – Gyümölcsök és italok
Foglalkozás:gyümölcssalátát készítünk
4. „Csicseri borsó, bablencse...” -  Zöldségek és fűszerek
Foglalkozás: zöldségfigurákat faragunk
5. ÉdességekFoglalkozás: csokival írókázunk
Ajánlott korosztály:
óvodások
Időtartam
:
60 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 24 fő
Belépő: 600 Ft/foglalkozás/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

GASZTROMEMÓRIA

Múzeumi kiállításaink kapcsán felidézzük emlékeinket és a múltat. Barangolásunk során kiderül, mi a különbség a kávéház ls a kávémérés között, mióta hazsnáljuk a fűszerpaprikát...
1. Szépen terített asztal
Terítéstörténet, asztaldíszek, hidegtál
Foglalkozás: szalvétahajtogatás
2. Híres budapesti éttermek
Foglalkozás: réparózsa faragás
3. Italok (sör, ásványvíz, pezsgő, koktélok)
Foglalkozás: alkoholmentes koktél készítése (700 Ft/fő)
4. Híres budapesti kávéházak
Foglalkozás: melanzs készítése (700 Ft/fő)
5. Híres budapesti cukrászdák
Foglalkozás: fagyikehely és sörbet készítése (700 Ft/fő)
A foglalkozásokat lehet egy alkalommal, illetve összefűzve, sorozat jelleggel is kérni.
Ajánlott korosztály: nyugdíjasok
Időtartam:
60 perc
Belépő: 600Ft/fő (kivéve ahol máshogy jeleztük!)
Információ: Miszné Korenchy Anikó

A FAGYLALTKÉSZÍTÉS FORTÉLYAI

Megismerkedünk kiállításunk cukrászműhelyével és cukrászdájával, a fagylalt és parfé készítésének és történetével. Megtudhatjuk, miben különbözik a fagyi a parfétól, mikortól eszünk fagylaltot, mi volt a kedvence Sissi császárnénak. Tekerhetünk száz éves fagyigépet, majd kipróbáljuk a fagylaltkészítés mesterségét, cukrászinasokként sörbetet és fagyit készítünk.„Életre kelt történelem” programunk (cukrászmester) kiegészítésként kérhető.
Ajánlott korosztály:
általános és középiskolás
Időtartam:
120 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 24 fő
Belépő: 800 Ft/fő („Életre kelt történelem”+100 Ft/fő)
Információ: Miszné Korenchy Anikó

 

SZEZONÁLIS FOGLALKOZÁSOK

SZALONCUKOR-KÉSZÍTÉS

Novemberben és decemberben

Vendéglátás-történeti kiállításunkban megismerkedünk a cukrászok által használt régi csokoládéfigurákkal, majd beszélgetünk az egykori és a mai karácsonyfadíszekről, a Mikulás és a karácsony ünnepéről. Megtudjuk, kik állítottak Magyarországon először karácsonyfát, és kiknek a kedvence volt a "szalon czukkedli". Ennek kapcsán közelebbről is megnézzük a cukorkakészítő-gépet és a szaloncukorpapír-rojtozót. Végül cukrászinasokként különféle ízesítésű szaloncukrokat készítünk, amelyeket szépen becsomagolunk.
Ajánlott korosztály:
óvodásoknak és általános iskolásoknak
Időtartam:
60 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 24 fő
Belépő: 800 Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

 

ELŐADÁSOK

REKLÁMTÖRTÉNET DIÓHÉJBAN

„A jó bornak is kell a cégér” tartja a közmondás. A piac megjelenése egyben a reklám fejlődését is magával hozta. A reklámtörténeti foglalkozás alkalmával a diákok megismerkedhetnek a reklám, a reklámozás és az eladás művészetével, annak korabeli technikájával, pozitív és negatív példáival. Vajon mi lehetett az első reklám és melyek voltak az első reklámhordozók? Kik- és milyen fogásokat alkalmaztak a múltban és hogyan kell ezt csinálni a jelenben? A foglalkozáson korabeli tárgyak, archív dokumentumok szemléltetésével hozzuk közelebb a diákoknak a nagybecsű múltat. A program célja, hogy a diákok elsajátítsák, azt a tudást, amelyet elődeik oly jól alkalmaztak és azt a tudást, aemlyre egy „ügyes” eladónak, kereskedőnek szüksége van.
Előadó:
Török Róbert muzeológus
Ajánlott korosztály:
szakiskolások
Időtartam: 60 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 40 fő
Belépő: 600 Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

RÉGI MESTEREK SIKEREI – MI VOLT A TITOK?

Hangl Márk, Gundel János, Glück Frigyes vagy Steuer Gyula neve fogalommá vált nemcsak a szakmában, de még a városlakók körében is. Hogyan gondolkodtak a vendéglátásról, milyen apró trükkökkel érték el, hogy nagy jövedelmet biztosító, állandó vendégkörük legyen? Mi az, amit ezekből a mai vendéglátós is könnyűszerrel megvalósíthat?
Előadó:
Saly Noémi muzeológus
Ajánlott korosztály:
szakiskolások
Időtartam: 60 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 40 fő
Belépő: 600 Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

„NÁLUNK A VENDÉG VOLT AZ ISTEN…” – VENDÉGLÁTÓS SZEMLÉLET RÉGEN ÉS MA

Egy régi kávés emlékezett az első félmondattal hajdani nevelőjére, és arra a hozzáállásra, amit tőle tanult. Miért érte meg régen a vendéglősnek, kávésnak, pincérnek, hogy minden bosszúság, sérelem, sőt olykor veszteség ellenére is az embert, a vendéget állítsa a középpontba, ne pedig csak a bevételt? Hogyan tudtak megalázkodás nélkül szolgálni, kiszolgálni?
Előadó:
Saly Noémi muzeológus
Ajánlott korosztály:
szakiskolások
Időtartam: 60 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 40 fő
Belépő: 600 Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

BUDAPEST, A KÁVÉVÁROS

Kosztolányi nevezte így szeretett városát, amelynek tucatnyi kávéházában volt maga is törzsvendég. Miért pont ez a vendéglátóhely-típus vált annyira népszerűvé, hogy nagyapáink, dédapáink el se tudták volna képzelni nélküle az életüket? Mi mindent szolgáltatott, mi mindennek adott terepet? És vajon miért lett olyan szálka a kommunista hatalom szemében, hogy 1949-ben szinte valamennyi budapesti kávéházat eltörölte a föld színéről? S mi az az erő, amelyik a semmiből is föltámasztja? 2005-ben már megint több mint 400 „kávés hely” működött a városban – milyenek most, és milyenek lehetnének?
Előadó:
Saly Noémi muzeológus
Ajánlott korosztály:
szakiskolások
Időtartam: 60 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 40 fő
Belépő: 600 Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

NAGY ISKOLÁK, NAGY MESTEREK A RÉGI VENDÉGLÁTÁSBAN

Mióta léteznek Magyarországon vendéglátó szakiskolák? Milyen elméleti és gyakorlati tárgyakat kellett tanulni bennük? Kik voltak azok a mesterek, akiknek a keze alatt a legnagyobb séfek, kávésok, pincérek, szállodaportások nevelkedtek, és a szakmai ismereteken kívül mit tanítottak még a diákjaiknak? Miért volt elengedhetetlen a nyelvtudás, és hogyan tanultak meg a régi srácok pár év alatt három-négy nyelvet is?
Előadó:
Saly Noémi muzeológus
Ajánlott korosztály:
szakiskolások
Időtartam: 60 perc
Létszám: min. 15 fő, max. 40 fő
Belépő: 600 Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

EGYÉB FOGLALKOZÁSOK

SZÜLINAPI BULI

Folyamatosan lehet jelentkezni!

Rendhagyó múzeumi születésnapunk keretében a kiállításainkhoz kapcsolódó, az adott korosztálynak megfelelő csoportos játékokat szervezünk: szerepjáték beöltözéssel, kincskereső, cukrászkodás, fürge ujjak mutatványa, ugri-bugri és kacagás. A program előzetes egyeztetést igényel, hogy olyan játékokat találjunk ki, mellyel az ünnepeltnek igazán kedvében tudunk járni.
(Torta-tüzijáték használata nem engedélyezett.)
LETÖLTHETŐ MEGHÍVÓ 2017
Ajánlott korosztály:
5-99 év
Időtartam:
2-3 óra
Max. létszám:
20 fő
Ár: 15 főig 26.000 Ft, ezen felül +2.000 Ft/fő
Információ: Miszné Korenchy Anikó

UTAZÓ MÚZEUM

A program keretében mi keressük fel leendő múzeumlátogatóinkat iskolákban, de akár nyugdíjas otthonokba és egyéb helyszínekre is szívesen megyünk. Kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozásainkkal szó szerint ízelítőt adunk programjainkból.
VÁLASZTHATÓ TÉMÁK AZ UTAZÓ MÚZEUM KERETÉBEN
Ajánlott korosztály: 6-99 év
Időtartam: 45 perc
Információ: Miszné Korenchy Anikó

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGLALKOZÁSOK




Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)




Fenntartó intézmény: