Kiadványok

Hideg nyalat és spanyol tekercs. A fagylalt, a jégkrém és a parfé története.

Rédey Judit

2007. június-szeptember időszaki kiállításunk katalógusa (magyar-angol)

Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 2007. 58 p.

A fagylalt, jégkrém és a parfé története elválaszthatatlan a hűtés, fagyasztás históriájától. Legendás történetek keringenek, melyeket az utókor emlékezete színezett ki, de a tárgyi és írásos emlékek egyaránt fennmaradtak, a hűtés és a hideg nyalánkságok eredetére és elterjedésére vonatkozólag. A kiadvány végig vezet a fagylalt, a jégkrém, a parfé és a fagylaltkanál történetén. Idéz a korabeli szakácskönyvekből, különleges fagylaltokat mutat be és összefoglalja a mesterséges hűtés történetét.

„Talán nincs olyan ember, aki, ha már megkóstolta, ne szeretné a fagylaltot. Valamennyien ismerjük kortól, nemtől függetlenül ezt a minden évszakban fogyasztható édességet. (…) Sokan ismerjük, szeretjük, de valójában keveset tudunk róla. Pedig már az ókorban kedvelt édesség volt, sok neves személyiség fogyasztotta, ha nem is a mai értelemben ismert formában, ízben.” (Dr. Eszterhai Nagy Gabriella: Az édesség királynője)

Szerző: Rédey Judit

Ára: 1000 Ft. (+ szállítási költség)

(puha kötésű)

Várjuk megrendelésüket az mkvmuzeum@gmail.com e-mail címen.

 

 

 

Ezeket is ajánljuk! / Further Recommendations

Close
Close
Close