2020. május 15. | Dosztály Bianka
A Brüsszeli Világkiállítás 1958. áprilisában megnyitotta kapuit. A magyar konyha népszerűsége már a legelső naptól kezdve megmutatkozott. Sokszor felmerült a kérdés, hogy vajon mi okozta a magyar konyha ekkora sikerét a nemzetközi színtéren. Ezt próbálta meg Lázár János egy cikk keretében megmagyarázni a nagyközönség számára.
Ez mindenekelőtt a magyar szakácsművészetnek, konyhakultúrának és a magyar szakácsok tehetségének volt köszönhető. A legjobb felszolgálókat válogatták ki, és a felszolgálási rendszerben a legjobb módszert választották meg, ami a „betálalás” volt.
A nagy gonddal és ízlésesen létrehozott magyar étterem vonzotta a látogatókat, melynek színvonalát a magyar népzenei kultúra bemutatásával növelték. Ezek összhangjának volt köszönhető, hogy napról napra, nyitástól kezdve egészen zárásig, állandó volt a mozgás és a forgalom a magyar étterem körül. Hosszú sorok kígyóztak a magyar étterem előtt, várva azt, hogy egy-egy asztal felszabaduljon.
A vendégkönyvet lapozgatva a legkülönfélébb nyelven beírt sorok büszkeséggel töltötték el a kint dolgozókat, mivel a dicsérő szavak után szinte egyforma volt minden bejegyzés befejezése:
„Köszönöm önöknek, hogy ezt nyújtották nekem.”
Forrás: Brüsszeli Világkiállítás / Lázár Géza. – Vendéglátás folyóirat. 1957. II. évf. 3. sz. 4p.