Blog
-
Egy gasztrofilozófus elmélkedései
2024. április 26. | Dosztály Bianka Brillat-Savarin gasztronómiai klasszikusának magyar nyelvű megjelenését Glück Frigyesnek köszönhetjük. Számtalan kiadást megélt a mű,…
Tovább -
A kanadai Dionne ötös ikrek a valóságban és a játékvilágban
2024. április 10. | Németh Nóra A négy éve múzeumunkban őrzött Karlócai-féle játékhagyaték[1] egyik emblematikus, több kiállításban bemutatott darabja a…
Tovább -
Füveskert a szerelemért
2024. február 23. | Dosztály Bianka A civilizáció történetében az ember mindig is kísérletezett a növényekkel, állatokkal, ásványi anyagokkal, hogy…
Tovább -
Milyen volt Lukáts Kató?
2023. december 16. | Veress Kinga Mindenki ismeri őt, és mégis alig tudtunk róla valamit. Ő volt a csomagolásművészet nagymestere,…
Tovább -
Mesélő cégtáblák: Brammer Ödön női és férfi divatkelme és selyemkülönlegességek áruháza
2023. november 29. | Kiss Emília „A pesti hölgy szemében valóságos fogalom ez a név: Brammer. Ha külföldi látogató jön…
Tovább -
Az asztali örömök historikusa – Balázs mester
Dosztály Bianka | 2023. november 17. Idén már húsz éve, hogy múzeumunk historikusa és egykori igazgatója, Balázs mester váratlanul elhunyt.…
Tovább -
Egy erdélyi főrangú asszony receptes könyve a 18. századból
2023. október 10. | Dosztály Bianka Gróf széki Teleki Sámuel feleségéről szóló könyv két tanulmányból épül fel. Az első értekezés…
Tovább -
Terítéken az életem
2023. június 27. | Dosztály Bianka Amikor először kezembe vettem a Láng György (1924–2011) életéről szóló könyvet, egy átlagos életrajzi…
Tovább -
Tarka lapocskák, avagy a kártyafestés fejlődése
2023. április 19. | Dosztály Bianka A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum sokszínű gyűjtőkörrel rendelkezik, ami a könyvtárát is jellemzi.…
Tovább -
Brauch Ferenc kolbász- és szalámigyáros élete és munkássága (1868-1953) II.rész
2023. február 22. | Oravec Éva A cikk előzménye ITT olvasható. Brauch Ferenc a minőségre gondosan ügyelve, kitartó szorgalommal építette…
Tovább