Blog

Italozásra fel!

Antal B. Gábor hagyatéka a múzeum könyvtárában

2018. június 12.  |  Dosztály Bianka

Különleges és igazán egyedi gyűjteménnyel bővült a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum könyvtára. 2017-ben megvásároltuk Antal B. Gábor könyvgyűjteményi hagyatékát. Ez a gyűjtemény mintegy 1700 kötetnyi irodalmat és körülbelül 200 aprónyomtatványt tartalmaz a koktélok, italok és ételek világából. Illetve néhány szakfolyóirat is a birtokunkba került ez által, mint például a Cocktail és a Drinks periodikák.

Antal B. Gábor (1947-2015) gasztronómiai szakíró, szakújságíró és szakoktató volt. A kezdetekben csak hobbiként foglalkozott az ételek és italok világával, ám később már szakmájává vált. Évtizedekig írt étteremkritikákat, foglalkozott az ételek és italok kultúrtörténetével. Elmélyült mind a hazai, mind a külföldi hagyományokban és szokásokban. Rendszeresen jelentek meg írásai többek között a Magyar Konyha, A vendég, a Cocktail Magazin, a Maláta és a Drink Italgasztronómiai Magazinban.

Szenvedélyes utazó volt. Bejárta a világ legfontosabb ital-előállító vidékeit nem csak Európában, hanem Európán kívül is. Például Guatemalában és a Karib-szigeteken személyesen szerzett tapasztalatokat a rum készítéséről a különféle termelőknél, és Mexikóban is elmélyedt a tequila gyártásában. A legnagyobb francia pezsgőgyártókat és a normandiai Calvados termelőket is végig járta, épp úgy, mint a skót whisky, az amerikai és az ír whisky márkákat gyártó termelőket. Tanulmányozta a brazil Cachaça gyártását és a legnagyobb olasz likőrök titkait.

Megszerzett tudását nem tartotta meg magának, számos könyvet írt a cikkek mellett (Az italok világa, a világ italai; Bár-Ital-Tan; Professzionális bártender stb). Szaktanácsadóként is dolgozott, illetve alkalmankénti önálló előadói felkéréseknek is eleget tett. Oktatott a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola szakképzésében is. 2000 óta pedig folyamatosan tanította a mixer-szaktanfolyamokon az ital- és bárismeretet. Bártender versenyeken rendszeresen vett részt zsűritagként. Elismert tagja volt a szakmai közösségnek.

A hagyaték különlegessége, hogy főképp külföldi irodalmakat sorakoztat fel, melyeket Antal B. Gábor világjárása során gyűjtött össze. Ezeknek a köteteknek a túlnyomó része nem található meg más könyvtárakban Magyarországon. Így egyedi gyűjteményről beszélünk, amely remekül illeszkedik a múzeum profiljába, hisz eddig is gyűjtöttük a Vendéglátóipari gyűjteményen belül az ételekkel és italokkal foglalkozó dokumentumokat. De míg azok főleg magyar nyelvű irodalmak addig az ABG gyűjtemény túlnyomó részt angol és német nyelven lelhető fel.

Összességében két részre osztható az állomány összetétele: minden, ami ital és minden, ami étel.

A hagyatéknak hála, szinte mindent meg lehet tudni a koktélokról, az italfajtákról, italkultúrákról, illetve a különböző országok, földrészek étkezési kultúrájáról, szokásairól is, hisz ez a gyűjtemény nem csak italokban, hanem ételekben is bővelkedik.

Italismeret

A koktélok világával foglalkozó szakirodalom hangsúlyosabb részt foglal el az állomány italokat taglaló részében. Nem csak koktél receptekkel ismerkedhetünk meg, hanem a bártender, sommelier, barista szakma fortélyaival, technikáival. Megtudhatunk mindent a koktélkészítésről, milyen eszközök, technikák szükségesek hozzá, hogy jöttek létre az egyes koktél fajták.

Ezek mellett az alábbi alkohol tartalmú italokkal foglalkozik tágabban a gyűjtemény: rum, vodka, sör, bor, likőrök, whisky, konyak, brandy és tequila. Mindent megtudhatunk a történetükről, felhasználásukról és népszerűségükről illetve, hogy milyen koktélokhoz használjuk őket.

Ételismeret

A gyűjtemény másik része az ételekkel foglalkozik. Receptgyűjtemények, szakácskönyvek, ételismeret, éttermi kalauzok sorával találkozunk. Különböző országok, földrészek étkezési kultúráját öleli fel. Az emberiség étkezésének történetével foglalkozó külföldi szakirodalmunk is tág. Nem egy szaklexikon és enciklopédia is foglalkozik a témával.

Antal B. Gábor több évtized alatt összegyűjtött, soknyelvű szakmai gyűjteményében megtalálhatóak a legfontosabb gasztronómiai kiadványok. A hagyaték (többi gyűjteményünk mellett) előzetes időpont egyeztetés után kutatható múzeumunkban.


Galéria

Close
Close