2021. május 31. | Nemes Tamás
A májusi időjárás az ideihez hasonlóan 125 évvel ezelőtt sem volt barátságos, így aztán a millenniumi rendezvények első hónapjában meglehetősen gyenge volt az érdeklődés. Emiatt a Városligetben és környékén már korábban is működött és újonnan nyílt számos vendéglátóhely forgalma is igen szerény volt.
„A kiállítási vendéglők ezideig még a kedvezőtlen időjárás következtében nem voltak látogatottak” – írta a korabeli sajtó 1896. május 20-án.
Pedig május 2-i átadását követően a kontinens első földalatti villamos vasútján már maga a kijutás az Ezredéves Kiállítás pompázatos színhelyére is igazi élmény volt a gyönyörű, és a faburkolatnak, valamint a karcsú lécekből összeállított üléseknek köszönhetően felejthetetlen illatú kocsikon.
Az Ezredévi Kiállításra várt tömegeket számos étterem, csárda és sörcsarnok csalogatta remek ételekkel és italokkal: Szegedi halászcsárda, Balatoni, Debreceni, Halász és a Karikás csárda, Francia étterem, Horvátországi buffet, valamint különleges édességekkel a Pavillon Royal Gerbeaud.
A sörbarátok a Dreher, az Első Részvény, a Polgári és a Király serfőzde, a nagykanizsai, a kassai és a pozsonyi sörgyár csarnokaiban, a pezsgők kedvelői François, a Braun testvérek, Hölle, Hubert, Littke, Törley és Willibald pavilonjaiban kóstolhattak kiváló italokat.
Az Ezredévi Kiállítás közvetlen szomszédságában felépített Ős-Budavárban kolbászgyár, kávéház, cukrászda, pilseni sörcsarnok, pezsgő- és borkóstoló kioszkok, pár lépéssel arrébb Wampetics állatkerti vendéglője, a Hermina úton Barokaldi Zöld Vadász vendéglője és Diamant Mór Kecskeméti csárdája, valamint az Aréna úton még jó néhány étterem bővítette a választékot. Mindenki találhatott magának helyet, és a választékra sem lehetett panasz.
Felhasznált irodalom:
Pest megyei Hírlap, 1896. április 4.
Vendéglősök Lapja, 1896. május 20.
Az Ezredévi Kiállítás helyszínrajza